Orobiocassis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orobiocassis
Nomenklatur
Orobiocassis
Spaeth, 1934
Populærnavn
skjoldbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSkjoldbiller
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: på planter
Utbredelse: Sør-Afrika
Inndelt i

Orobiocassis er en slekt biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, bredt ovale, halvblanke, brunlige (i alle fall døde eksemplarer) skjoldbiller. Sett fra siden er de høyt hvelvede. Antennene er trådformede og middels lange. Kroppen er egentlig ganske normalt proporsjonert, med pronotum og dekkvingene er noe utvidet mot sidene slik at de helt dekker oversiden, både hodet og beina er skjult under dette skjoldet. Med utvidelsen blir kroppsformen avlangt oval. Pronotum er rundet, dekkvingenes "skuldre" noe framskytende. Oversiden er fint og ganske jevnt punktert, gjerne med et par uregelmessige lengderibber på dekkvingenes midtparti.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De voksne (imago) sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage, og det er vanskelig for rovdyr å nå den sårbare undersiden. Larvene gjemmer seg gjerne under et tak av gammel avføring og planterester som er festet til den fremoverbøyde bakkroppsspissen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Sør-Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Den systematiske plasseringen av gruppen skjoldbiller er uavklart, den har tradisjonelt vært regnet som en underfamilie av bladbiller, slik som i denne oversikten. Mens enkelte plasserer den inn som en stamme (tribe) i delgruppe Hispinae, som tradisjonelt har vært regnet som søstergruppe til skjoldbillene, eller motsatt blir Hispinae plassert som en undergruppe (da kalt Hispini) av skjoldbillene.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Borowiec, L. 1999. A world catalogue of the Cassidinae (Coleoptera: Chrysomelidae). Biologica Silesiae, Wroclaw.
  • Orexita på ITIS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]