Hopp til innhold

Ormepadder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ormepadder
Nomenklatur
Gymnophiona
Müller, 1832
Synonymi
Apoda
Populærnavn
ormepadder,
ormeamfibier
Klassifikasjon
RikeAnimalia
RekkeChordata
KlasseAmphibia
UnderklasseLissamphibia
Økologi
Antall arter: 160
Habitat: vann og jordgrunn
Utbredelse: tropene
Inndelt i

Ormepaddene er en av tre nålevende ordner av amfibier, som kjennetegnes ved at de er helt uten bein. Deres utbredelsesområde omfatter tropiske områder av Afrika, det sørøstlige Asia og Amerika.

Lemmeløse amfibier[rediger | rediger kilde]

Ormepaddene var trolig de første av de nålevende amfibiene som skilte seg ut som egen gruppe. De er lemmeløse og har hverken spor av skulder- eller bekkenbelte. De har glatt skinn, selv om de mest primtive artene er utstyrt med skjell i huden av en type som man ellers kun finner hos fisk. Disse artene er således de eneste nålevende tetrapoder med fiskeskjell. De kan ved første øyekast ligne store marker. Skinnet er delt i ringer. Noen av dem kan skille ut gift gjennom skinnet, som i noen tilfelle kan være farlig også for mennesker. Mange oppholder seg mesteparten av tiden nede i bakken, mens noen hovedsakelig er vannlevende og oppholder seg nesten utelukkende i vann.

Anatomi[rediger | rediger kilde]

Tegning av Syphonops annulatus

Noen arter er utstyrt med en kort hale, mens andre mangler hale helt og kloakkåpningen munner derfor ut helt bakerst på dyret.

Ormepaddene har dessuten utviklet en helt unik tentakkel som brukes til å oppfange duftstoffer. Enkelte deler av øyet er gått med til å utvikle nevnte tentakkelen.

Øynene er svært reduserte, og kan være dekket fullstendig av bein og er dermed ikke lenger synlige. Selv synsnerven kan mangle. Med unntak av balanseorganet er det indre øret svært dårlig utviklet, og de er kanskje døve. De har ganske skarpe tenner, som de bruker til å fange smådyr med. De spiser hovedsakelig mark, insekter og små vivelløse dyr. Noen av dem spiser andre ormepadder. De svelger dyrene hele.

Forplantning[rediger | rediger kilde]

De har indre befruktning. Hannene har et paringsorgan som innføres i hunnene i to til tre timer. Noen av dem legger egg, mens andre føder levende unger. Hos noen passer moren på eggene og ungene en tid.

Husdyr[rediger | rediger kilde]

Ormepadder holdes som husdyr noen steder i verden. Noen av de vannlevende artene holdes i akvarium og blir ofte feilaktig omtalt som åler. På engelsk omtaler man noen av Typhlonectes-artene som «rubber eels».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]