Orkana Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orkana Forlag
Org.formAksjeselskap
Org.nummer967191809
Etablert19. mars 1993[1]
LandNorge
Nettstedwww.orkana.no (no)
Orkana forlags hovedkontor befinner seg i væreierboligen til det forhenværende fiskeværet Svarholt, i Stamsund i Lofoten

Orkana forlag AS er et norsk forlag som ble grunnlagt i fiskeværet Stamsund i Lofoten i 1993.[2]

Orkana gir ut rundt 25 titler i året innen sakprosa og skjønnlitteratur for barn og voksne – på norsk, samisk, kvensk og engelsk. En stor andel av utgivelsene har en tematisk forankring i nord, og omfatter også kokebøker, reiselitteratur og andre bøker om polare temaer. Forlaget har i dag[når?] fire ansatte, hvorav to forleggere.

Forlaget ble startet i 1993 av Elisabeth Johansen, som reaksjon på at ingen av Oslo-forlagene ville gi ut bok om intervjuprosjektet "Feskarbonden og andre kvinnfolk".[3][4]

Orkana forlag er per 2023 medlem av Den norske Forleggerforening.[5]

Orkana Akademisk[rediger | rediger kilde]

I 2010 ble Orkana akkreditert som akademisk utgiver og har etablert avdelingen Orkana Akademisk som gir ut fagfellevurderte og poenggivende publikasjoner. Disse bøkene utgjør i dag i underkant av halvparten av de årlige utgivelsene. Orkana overtok i 2013 det akademiske forlaget Læringsforlaget og har et utvalg av deres tidligere utgivelser tilgjengelig.

Orkana publiserer også litteratur åpent tilgjengelig på nettet, og har flere årlige utgivelser publisert som såkalt Open Access.

Oversatt litteratur[rediger | rediger kilde]

I avdelingen for oversatt litteratur publiserer Orkana også sakprosa og skjønnlitteratur fra flere land, spesielt fra Færøyene og Island. Forlaget har tidligere gitt ut Bárður Oscarssons bok «Den flate kaninen».

I 2023 utga forlaget dobbeltverket «Karmageitin» (Karmageita) og «Gentukamarið – ein eksistentiell horrorkomedia» av færøyske Marjun Syderbø Kjelnæs.

Kunstbøker[rediger | rediger kilde]

I 2016 ble forlaget Uten tittel grunnlagt av Orkana sammen med kunstbokforlaget Teknisk Industri. Uten tittel er et rent kunstbokforlag som gir ut 5–10 titler i året, og har som mål å fremme kunstfeltet gjennom litteraturen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ data.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Nøkkelopplysninger fra enhetsregisteret». Brønnøysundregistrene. u.d. Besøkt 28. november 2023. «Stiftelsesdato 19.3.1993» 
  3. ^ Fagerbakk, Lise (14. juni 2018). «Da forlagene ikke ville gi ut boka hennes, valgte Elisabeth å stifte sitt eget forlag». Lofot-posten. «- Det startet med intervju-prosjektet "Feskarbonden og andre kvinnfolk". Intervjuene var så interessante at vi ville dem ut som en bok. Jeg ringte rundt til alle forlagene i Oslo, og ingen skjønte noe. Da ble det Orkana forlag AS, forteller hun.» 
  4. ^ deichman.no https://deichman.no/utgivelse/p73f6685e44aba296cec7c769214c4458. Besøkt 28. november 2023. 
  5. ^ «Medlemsforlag». Den Norske Forleggerforening. u.d. Besøkt 28. november 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]