Orjakhovo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orjakhovo
Оряхово (Bulgarsk)
Port-Oryahovo.jpg
Havnen i Oriakhovo

Våpen

LandBulgaria Bulgaria
OblastVratsa
TidssoneØsteuropeisk tid
Postnummer3300
Retningsnummer09171
Areal50,79 km²
Befolkning10 583 (folketelling 2011)
Bef.tetthet94,09 innb./km²
Høyde o.h.173 meter
Nettsideoriahovo.bg/
Kart
Orjakhovo
43°44′20″N 23°57′40″Ø

Orjakhovo (bulgarsk Оряхово) er en havneby og kommune i Vratsa oblast i det nordvestre Bulgaria. Byen ligger i et bakkete landskap ved Donaus høyre bredd, rett øst for utløpet til elven Ogosta. Den har fergesamband med den rumenske byen Bechet på motsatt side av Donau.

Historie[rediger | rediger kilde]

Antikken og middelalderen[rediger | rediger kilde]

Byens navn har endret seg gjennom tidene. Tidligere er Vrhov, Orezov, Oreov og Rahovo inntil det någjeldende navnet ble etablert i 1886. Utgravninger har vist at det har vært bosetting på stedet fra tidlig neolittisk til sen middelalder. Kamaka festning (bulgarsk: Камъка, norsk: stein) finnes 1 kilometer øst for byen. Festningen skriver seg tilbake til det niende århundret og var virksom til det fjortende århundret. Festningsruinene omfatter et firkantet tårn i to etasjer, bygget i perioden til det andre bulgarske riket.

To korstogshærer dro forbi stedet; den ene hæren ble ledet av kong Sigismund etter hans nederlag i slaget ved Nikopolis i 1396. Senere passerte også Vladislav III Jagelo stedet, etter at han tapte slaget ved Varna i 1444. Begge slag sto mot Det osmanske riket.

Den bulgarske renessansen[rediger | rediger kilde]

Under den bulgarske renessansen som gikk fra den andre halvdelen av 1700-tallet til Bulgarias frigjøring i 1878, ble Orjakhovo etablert som et økonomisk og industrielt sentrum. Byen var sentral med hensyn til å forsyne Det osmanske riket med varer på Donau. Byen er nevnt som en viktig donauhavn i en bok trykket i Brussel i 1762. Sankt Georgskirken ble åpnet i 1837, en sekulær skole ble bygget i 1857 og en tsjitalisjte, et samfunnshus med bl.a. bibliotek, fulgte i 1871. Under den tyrkisk-russiske krigen fra 1877 til 1878 ble byen frigjort 21. november 1877 av rumenske styrker etter tre dagers kamp. Et monument utført av den italienske skulptøren Arnaldo Zocchi ble reist til minne om kampene.

Det frie Bulgaria[rediger | rediger kilde]

Etter frigjøringen fra tyrkerne opplevde Orjakhovo en blomstringstid. Byen var provinshovedstad i tre måneder og senter for en okrug fra 1877 til 1882 og fra 1884 til 1889. Arkitekturen fra denne perioden er preget av vestlige trender og en rekke av disse bygningene er bevart idag.

En jernbane mellom Orjakhovo og Tsjerven Bryag ble bygget i 1926, Maria Himmelfartskirke ble åpnet i 1930 og et nytt samfunnshus bygget i 1936.

På 1960-tallet ble det etablert noe metallindustri på stedet. Kozloduy kjernekraftverk som ligger en kort kjøretur vestover, er også en stor arbeidsgiver.

Oppkalling[rediger | rediger kilde]

Oryahovo Heights på Livingston Island Sør-Shetlandsøyene, Antarktis er oppkalt etter byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]