Kozloduy kjernekraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kozloduy kjernekraftverk utenfor landsbyen med samme navn.

Kozloduy kjernekraftverk er et kjernekraftverk som produserer elektrisk ved byen Kosloduy ved Donau i nordvestlige Bulgaria, 200 km nord for Sofia. Det ble bygget og godkjent for igangsetting i perioden fra 1967 til 1974. Installert maksimal effekt i to moderniserte sovjetiske reaktorer er 1 906 MW, mens fire reaktorer på tilsammen 1 760 MW er lagt ned. Årsproduksjonen i 2006 var på om lag 11,96 TWh elektrisk kraft. Anlegget har to reaktorer som er i operativ drift og fire som er nedlagt. En tredje reaktor er under utbygging siden 2005. Anlegget har et partnerkraftverk i RusslandKola kjernekraftverk – som også er partnerkraftverk med finske Lovisa kjernekraftverk.

Anlegget kunne med seks reaktorer i drift ha dekket anslagsvis 40 % av Bulgarias kraftbehov. For å øke kraftproduksjonen etter stenging av reaktorer ved Kozloduy har regjeringen i Bulgaria i 2005 vedtatt å ta opp igjen byggingen av Belene kjernekraftverk.

Koordinater: 43°44′46″N 23°46′13″Ø

energistubbDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.