Kozloduy kjernekraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kozloduy kjernekraftverk utenfor landsbyen med samme navn.

Kozloduy kjernekraftverk er et kjernekraftverk som produserer elektrisk ved byen Kosloduy ved Donau i nordvestlige Bulgaria, 200 km nord for Sofia. Det ble bygget og godkjent for igangsetting i perioden fra 1967 til 1974. Installert maksimal effekt i to moderniserte sovjetiske reaktorer er 1 906 MW, mens fire reaktorer på tilsammen 1 760 MW er lagt ned. Årsproduksjonen i 2006 var på om lag 11,96 TWh elektrisk kraft. Anlegget har to reaktorer som er i operativ drift og fire som er nedlagt. En tredje reaktor er under utbygging siden 2005. Anlegget har et partnerkraftverk i RusslandKola kjernekraftverk – som også er partnerkraftverk med finske Lovisa kjernekraftverk.

Anlegget kunne med seks reaktorer i drift ha dekket anslagsvis 40 % av Bulgarias kraftbehov. For å øke kraftproduksjonen etter stenging av reaktorer ved Kozloduy har regjeringen i Bulgaria i 2005 vedtatt å ta opp igjen byggingen av Belene kjernekraftverk.

Koordinater: 43°44′46″N 23°46′13″Ø

energistubbDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.