Orientgeitvikke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orientgeitvikke
Nomenklatur
Galega orientalis
Lam.
Populærnavn
orientgeitvikke[1]
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenerteblomstordenen
Familieerteblomstfamilien
Slektgeitvikkeslekta
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Utbredelse: Kaukasia; forvillet andre steder

Orientgeitvikke (Galega orientalis) er en flerårig urt i erteblomstfamilien.

Den har en nesten buskaktig vekst med rikt forgrenete stengler og kan bli 40–100 cm høy. Både stengelen og bladene er glatte. Bladene er ulikefinnete med småblad som er smalt eggformede og tilspissede. Akselbladene er bredt eggformede og grønne. Blomsterstanden er en langstilket, opprett klase fra bladhjørnene med kjertelhår. Blomstene er blåfiolette. Blomstringstida er i juni–juli. Belgen er hengende og brun.[3][4]

Arten er naturlig utbredt i Kaukasia. Den er dyrket som fôrplante og grønngjødsel andre steder og er ofte forvillet. I Norge er den funnet noen ganger i Trøndelag og på Østlandet. I Fremmedartslista er den kategorisert som lav risiko på grunn av begrenset invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.[2][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 25. september 2023. Besøkt 25. september 2023. 
  2. ^ a b Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for orientgeitvikke Galega orientalis som LO for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 25. september 2023. 
  3. ^ B. Mossberg og L. Stenberg (2016). Gyldendals store nordiske flora. Gyldendal. s. 334–335. ISBN 978-82-05-42485-2. 
  4. ^ «Fodergetruta». Den virtuella floran. Besøkt 16. november 2019. 
  5. ^ ILDIS World Database of Legumes (2010). «Galega orientalis». In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 16. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]