Hitliste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hitlister er en metode for å rangere musikk etter popularitet i en gitt periode. Eksempler på musikklister er VG-lista og P4 Topp 30. De er primært et markedsføringsverktøy som mange andre salgsstatistikker, men har over tid blitt en egen form for populærkultur.

Det fins mange kriterier som brukes i forskjellige musikklister for å reflektere popularitet, vanligvis salg av CD-er, kassetter og vinylplater, spillefrekvens på radio, og i nyere tid antall nedlastninger.

Noen musikklister er fokusert rundt spesifikke musikksjangre, og de fleste er geografisk lokalisert (selv om nedlastningstopplister er vanskeligere å definere på denne måten). Den vanligste perioden for en musikkliste er en uke, hvor listen blir publisert på slutten av denne. Oversiktslister for år og tiår blir deretter kalkulert ut fra de ukentlige listene.

Listetopp[rediger | rediger kilde]

En listetopp er en veldig populær låt, identifisert av sin inklusjon i en nummerert liste av høytselgende eller på annet vis betraktet som meget populære utgivelser. Listetopp og relaterte termer slik som landeplage eller hit, blir ofte benyttet i dagligtale og i markedsføring. I Norge blir de ukentlige listene VG-lista og P4 Topp 30 ofte referert til, samt de utenlandske Billboard Hot 100 og Billboard 200, selv om det fins mange andre lister og kilder. På grunn av deres verdi for å promotere artister og utgivelser, både direkte til forbrukeren og ved å oppfordre til økt spilling på radio, TV og gjennom andre massemedia har listeplasseringer ofte vært under lupen. Listesammensetning har variert i både metodologi og datakilder, fra subjektive vurderinger basert på eksperters utsagn, til lister som reflekterer empiriske data, slik som salgstall. Derfor kan en listetopp være alt fra en insiders valg til en høytselgende plate. Termen er også løst brukt i videospill.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]