Organisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Organismer)
Hopp til: navigasjon, søk
Organismer danner ofte repeterende strukturer, i motsetning til anorganisk materie. Her en kolonidannende slimsopp av rekken Mycetozoa

En organisme er et levende vesen; et individ av eller en representant for en biologisk art, eksempelvis et dyr en plante, en sopp eller mikroorganisme.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Alle organismer er i en eller annen form i stand til å reagere på stimuli, reprodusere seg, vokse og utvikle seg, og opprettholde homeostase. En organisme kan være encellet eller bestå av mange milliarder celler gruppert i spesialiserte vev og organer (flercellete organismer).

I spesielle tilfeller kan det være problematisk å avgrense den enkelte levende organismen, eksempler er korallrev,lav og ulike planter som formerer seg ved rotskudd og andre former for egenkloning.

For oversikt over inndeling og utvikling av organismer, se liv.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Begrepet «organisme» kommer via gresk ὀργανισμός – organismos, fra gammelgresk ὄργανον – organon «organ, instrument, verktøy».

biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.