Oreoleptidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oreoleptidae
vingens årenett
vingens årenett
Vitenskapelig(e)
navn
:
Oreoleptidae
Norsk(e) navn: oreoleptider
Hører til: fluer,
tovinger,
insekter
Antall arter: bare én kjent art
Habitat: larvene i kaldt vann, voksne insekter ved vannet
Utbredelse: Nord-Amerika: Rocky Mountains
Delgrupper:

Oreoleptidae er en nyoppdaget familie av primitive fluer. Den ble beskrevet i 2005 og foreløpig er bare én art kjent. Man hadde flere ganger funnet ukjente, merkelig utseende fluelarver som ikke lot seg bestemme til noen kjent gruppe, i raskt rennende bekker i Rocky Mountains. I 1999 lyktes det å klekke en voksen hann fra en av disse larvene og det ble etter hvert klart at det dreide seg om en helt ukjent fluegruppe.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (5,5 – 7 mm), matt grå fluer. Overflatisk ligner de på ibisfluer eller på familien Pelecorhynchidae, men skiller seg fra disse i en del anatomiske trekk. Brystet (thorax) er ganske kraftig og høyt hvelvet, nokså tett kledt med fine, lange hår, men uten kraftige børster. Overflaten er matt av bestøving. Bakkroppen er kjegleformet.

Hodet er middels stort, tydelig høyere enn langt. Fasettøynene er middels store, hos hannene møtes de i pannen. De tre punktøynene sitter på en lav knøl, uten kraftige børster. Pannen har en dyp fure i midten, men ingen store børster. Antennene er festet omtrent midt på hodets fremkant. De består av seks ledd, men det tredje leddet har en innskjæring litt utenfor midten slik at det kan se ut som sju ledd. Den ytterste delen av det tredje leddet og de tre ytterste leddene (til sammen kalt stylus) er finere enn de andre, det siste leddet er spisst pæreformet. Munndelene er ganske kraftig utviklet, med lange, krumme munnfølere (palper).

Vingene er middels store, forholdsvis brede (sammenlignet med beslektede grupper) med et tydelig årenett av tykke årer. Vingekanten (costa) løper helt rundt vingen og er tydelig fortykket til bak vingespissen. En mørk skygge løper parallelt med den andre lange åren (R1) bak denne men ellers er vingene helt klare. Det finnes ev avlangt femkantet, lukket celle i midten av vingen (diskalcellen), og nærmere roten ligger tre avlande celler side ved side, den bakerste av disse er trukket ut til en spiss mot vingebakkanten.

Beina er korte og slanke uten noen spesielle kjennetegn.

Larven er sylindrisk, lang og tynn, lys gulaktig på farge. Hode-enden er tilspisset og hodekapselen, som kan trekkes inn, er lang og smal, godt synlig. De 11 kroppsleddene har mange korte, stive børster. Det femte til og med tiende leddet har hver to par lange, fingeraktige utvekster som ender i en krans av små kroker. Disse sitter på undersiden og brukes til å holde larven fast til underlaget i stridt strømmende vann. På det femte til og med åttende leddet har en kjegleformet utvekst midt på ryggen, og de bakerste leddene har korte, vorteaktige ryggutvekster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i kaldt, oksygenrikt vann. De er hovedsakelig funnet i raskt rennende fjellbekker men også i ganske dype, kalde kilder. Larvene er rovdyr som blant annet spiser nymfene til døgnfluer. De har en veldig fleksibel kropp og kan presse seg gjennom trange åpninger, for eksempel mellom steiner. Larvene forlater ikke vannet for å forvandle seg til pupper, men oppsøker steder som er overflommet i snøsmeltingen om våren. Disse blir da uttørket når flommen synker og de voksne fluene klekkes på tørt land.

Ingenting er kjent om de voksne fluenes biologi. Foreløpig har disse fluene aldri blitt funnet som voksne, alle kjente eksemplarer stammer fra larver og pupper som har blitt klekket. Det er sannsynlig at de voksne fluene er ganske kortlivede. Larveutviklingstiden er tilsynelatende lang – av ett sett larver tatt inn i laboratoriet hadde bare én forvandlet seg til en puppe etter ett år.

Fluene er bare kjent fra Rocky Mountains men synes å være vidt utbredt i denne fjellkjeden. De er kjent fra Idaho og Montana i USA og fra Alberta, Britisk Columbia og Yukon i Canada.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste
 • Orden Tovinger, (Diptera)
  • Underorden Fluer, (Brachycera)
   • Lavere fluer (Orthorrhapha)
    • Overfamilien Tabanoidea
     • Familien Oreoleptidae
      • Oreoleptis torrenticola Zloty, Sinclair & Pritchard, 2005

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Zloty, J., Sinclair, B.J. og Pritchard, G. 2005. Discovered in our backyard: a new genus and species of a new family from the Rocky Mountains of North America (Diptera, Tabanomorpha). Systematic Entomology 30: 248-266.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]