Opstadfeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinsetning i Opstadfeltet, Sarpsborg

Opstadfeltet er et gravfelt i Sarpsborg kommune. De nordligste delene av feltet ligger oppe på toppen av raet, og hoveddelen av feltet strekker seg sørover og nedover den slake distalsiden av endemorenen. Adkomst til feltet er Opstadveien som går mellom Grålum og Greåker.

Feltet ble første gang beskrevet av Lorentz Diderik Klüwer i 1823. Den gang var gravfeltet betraktelig større enn det som er bevart i dag. I 1869 grov Anders Lorange ut seks hauger lengst sør i feltet. Fire av dem viste seg å være fra yngre jernalder. Nicolay Nicolaysen undersøkte ikke mindre enn 40 runde gravhauger, fem langhauger, to runde og to trekantede steinsetninger (treudder).

For å redde gravhauger fra å rase fullstendig ut i grustaket i vest, ble det i 1962 undersøkt tre hauger og en steinsetning. På 1970-tallet ble det gravet ut 16 hauger for utvidelse og utretting av Opstadveien, som går gjennom feltet.

I 2008 ble Opstadfeltet ryddet slik at det kom fram i lyset. Etter ryddingen ble feltet godt synlig fra Opstadveien.

Dette er et av de største gravfeltene i landet og består nå av rundt 150 gravhauger, tre steinsetninger, en rekke med bautasteiner og flere spor etter hulveier. Under overflaten er det også registrert flatmarksgraver og spor etter hus og åkre. Noen av de eldste kremasjonsgravene som er funnet i landet er herifra og er datert til rundt 1500 f.Kr. Arkeologiske undersøkelser har vist at feltet ble brukt som flatmarks gravfelt fra eldre bronsealder og fram til førromersk jernalder. De eldste haugbegravelsene ligge oppe på selve Raet, lengst nord i feltet, og skriver seg fra eldre romertid. Forøvrig er det funn gjennom alle senere perioder, helt ned i vikingtid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.