Oppedal i Viksdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 61°19′11,968″N 6°12′27,119″Ø

Oppedal sett fra Tjønneland. Bruk 1 og 2 til venstre, 3 og 4 midt i og bruk 5 til høyre i bildet.

Oppedal er navnet på (gårdsnummer 14) i bygden Viksdalen i Gaular kommune.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Gården ligger på sørsiden av elven Gaula i Eldalsdalen. Lendet er flatt og jordsmonnet består for det meste av morene og sandjord. Dette gir et godt grunnlag for jordbruksvirksomhet. Det er også gode forhold for skogsdrift både av løv- og naturlig barskog. En forgrening av Gaula kommer fra fjellet over Oppedal. Denne elven blir kalt for Kvernhuselva(stølselva) og på vei ned i dalen danner elven Brekkefossen. Elven deler Oppedalsgrenden i Ytre Oppedal og Indre Oppedal.

Bruksinndeling[rediger | rediger kilde]

Indre Oppedal bestod oppbrinnelig av 2 bruk (Gnr 14, Bnr 1 og 2). Begge brukene har blitt drevet med en kombinasjon av små- og storfe, i tillegg til noe skogbruk. Idag er kun et av brukene i drift med husdyr. Begge brukene har egne støler på østsiden av stølselva.

Ytre Oppedal bestod også av to bruk (Gnr 14, Bnr 3 og 4). Også her er et av brukene i drift med husdyr idag. Disse to brukene har støl på vestsiden av Kvernhuselva. I 1909 ble det skilt ut et femte bruk på Oppedal (Gnr 14, Bnr 5), det ble skilt fra bruk 3, og fikk navnet Seteneset. Dette bruket er også i drift med husdyr. Det sjette bruket på Oppedal er Bnr 12 Storemyra. Dette bruket ble skilt ut fra bruk 1 og 2, med ca 50% fra hver, og det ble fraskilt i 1932. Bruket ligger midt i dalføret og er adskilt fra de andre brukene med et løp av Gaula.

Historisk[rediger | rediger kilde]

Oppedal er nevnt i kilden Bergens Kalvskinn fra rundt 1350, en finner her at gården har skyld til Hestadkyrkja.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Timberlid, Jan Anders, Bygdebok for Gaular Band IV, Gardar og folk. Viksdalen Sokn, Oslo 1998. ISBN 82-994538-2-8