Operation Jaywick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operation Jaywick
Konflikt: Den japanske okkupasjonen av Singapore
Dato26. september 1943
StedSingapore
1°17'14"N 103°51'55"Ø
Stridende parter
De allierteKeiserriket Japan
Enheter involvert
Z Special Unit
Styrker
14 soldater
1 fiskebåt
Tap
ingen6 skip
«Krait»

Operation Jaywick var en militær aksjon under annen verdenskrig. I september 1943 gjennomførte 14 spesialsoldater og marinesoldater fra den flernasjonale Z Special Unit et raid mot japanske skip i Singapore havn. De senket tre skip og skadet tre andre.[1]

Forløp[rediger | rediger kilde]

Mannskapet på «Krait» under Operation Jaywick

Aksjonen ble utført av tre britiske og elleve australske soldater. Etter å ha planlagt og trent til oppdraget, seilte de fra New South Wales til Thursday Island i en 70-fots japansk fiskebåt, døpt MV «Krait» etter den dødelige giftsnoken. De gjennomførte deretter vedlikehold, etterforsyning og utstyrstilpasninger i Western Australia, før de satte kurs mot Singapore 2. september 1943.

Soldatene var avhengige av å opprettholde forkledning som lokalt fiskebåt­mannskap. De benyttet farvestoff for å gi huden deres en brunere og mer asiatisk fremtoning, og var forsiktige med å kaste avfall overbord som kunne lage et spor av europeisk søppel og vekke mistanke. Under reisen ble båten utsatt for et brudd i propellstaget, som måtte repareres av teknikere på en amerikansk undervannsbåt som var i området. Den tungt lastede fiskebåten ble senere nesten senket i en storm.

«Krait» ankom kysten av Singapore 24. september. Den natten forlot seks menn båten og padlet 50 kilometer i sammenleggbare kajakker for å etablere en forpost i en hule på en liten øy nær havnen. Natten 25./26. september 1943 padlet de inn i havnen og plasserte limpetminer på flere japanske skip før de returnerte til gjemmestedet.

Minene eksploderte morgenen 26. september. Aksjonsgruppen ventet til oppstyret etter eksplosjonene hadde lagt seg før de returnerte til «Krait», som de nådde 2. oktober. Seilasen tilbake til Australia var for det mest begivenhetsløs, med unntak for en intens hendelse i Lomboksundet da den japanske minesveiperen Wa-102 nærmet seg fiskebåten, men «Krait» ble ikke inspisert. 19. oktober ankom båten og mannskapet trygt tilbake i Australia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Neil Prior (14. januar 2024). «World War Two raid on Japanese boats compared to Dambusters» (engelsk). BBC. Besøkt 14. januar 2024.