Hopp til innhold

Operasjon Paperclip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Operasjon Paperclip» var kodenavn for et hemmelig program der amerikanske agenter i Joint Intelligence Objectives Agency (JIOA) rekrutterte flere enn 1600 teknikere, ingeniører og vitenskapsfolk fra det nasjonalsosialistiske Tyskland til å arbeide for USA etter andre verdenskrig (særlig i perioden 1945–1959). Bildet viser 104 tyske rakettforskere, blant annet Wernher von Braun, ved den amerikanske hærens omfattende anlegg Fort Bliss i Texas i 1946.

Operasjon Paperclip (fra engelsk Operation Paperclip, egentlig «operasjon binders») er en av flere operasjoner der USAs militære og etterretningstjenester i sluttfasen av og etter andre verdenskrig samlet inn forskere og andre fra det nasjonalsosialistiske Tyskland som amerikanske myndigheter kunne bruke i kampen mot Sovjetunionen under den kalde krigen. Operasjonen ble opprinnelig kalt Operasjon Overcast. En tilsvarende operasjon kalt Operasjon Alsos hadde som mål å sikre seg mest mulig fra det tyske atomvåpenprogrammet, og Operasjon TICOM samlet inn tyske kryptografieksperter. Mye informasjon om disse operasjonene er fortsatt holdt hemmelig.

Av særlig interesse var vitenskapsmenn som var rakettforskere og spesialister i aerodynamikk, kjemiske våpen og medisin. Disse forskerne og deres familier ble i hemmelighet bragt inn i USA uten Innenriksdepartementets viten og godkjennelse. For å få dem inn i landet ble granskningsrapporter om deres krigsaktivitet hvitvasket, og innreise anbefalt av CIA. Den mest kjente av disse vitenskapsmennene var rakettforskeren Wernher von Braun.

Brorparten av forskerne, nær 500, var plassert ved White Sands Proving Ground i New Mexico, Fort Bliss i Texas og U.S. Space and Rocket Center i Huntsville i Alabama. Her arbeidet de med rakettstyring og ballistisk raketteknologi og la grunnlaget for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og USAs interkontinentale rakettprogram.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata