Operasjon Paperclip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Project Paperclip Team at Fort Bliss.jpg

Operasjon Paperclip (norsk «binders») er en av flere operasjoner der USAs militære og etterretningstjenester i sluttfasen av og etter andre verdenskrig samlet inn tyske forskere og andre de kunne bruke i kampen mot Sovjetunionen i den kalde krigen. Operasjonen ble opprinnelig kalt Operasjon Overcast, en tilsvarende operasjon kalt Operasjon Alsos hadde som mål å sikre seg mest mulig fra det tyske atomvåpenprogrammet, og Operasjon TICOM samlet inn tyske kryptografieksperter. Mye informasjon om disse operasjonen er ennå hemmeligholdt.

Av særlig interesse var vitenskapsmenn som var rakettforskere og spesialister i aerodynamikk, kjemiske våpen og medisin. Disse forskerne og deres familier ble i hemmelighet bragt inn i USA uten Innenriksdepartementets viten og godkjennelse. For å få dem inn i USA ble granskingsrapporter om deres krigsaktivitet hvitvasket, og innreise anbefalt av CIA. Den mest kjente av disse vitenskapsmennene var rakettforskeren Wernher von Braun.

Brorparten av forskene, nær 500, var plassert ved White Sands Proving Ground, New Mexico, Fort Bliss, Texas og U.S. Space and Rocket Center i Huntsville, Alabama. Her arbeidet de med rakettstyring og ballistisk raketteknologi og la grunnlaget for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og USAs interkontinentale rakettprogram.