Gongfu-te

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vertinnen ved en teseremoni i Yixing i Jiangsu, vender om de små tekoppene.
Oppdekket for teseremonien, på taiwanesisk manér

Gongfu-cha, (kinesisk: 功夫茶, pinyin: gōngfū chá), også kalt kinesisk teseremoni, er en forfinet og mildt ritualisert måte å drikke te på som i Kina har historisk utgangspunkt i Chaozhou- og minnankultur, og fremst praktiseres i provinsene Fujian og Guangdong, men også er kjent i Hongkong, Taiwan og Singapore. Den inngår i den ærverdige tekultur som Lu Yu (728-804) beskrev i Teklassikeren.

Et kjennetegn er at man benytter større mengde te, men i stedet lar teen trekke i kortere tid enn ved vanlig brygging. Dette kan synes uøkonomisk, men benyttes te av høy kvalitet kan tebladene brukes flere ganger. Karakteren på teen endres for hver gang den brygges.

Det kinesiske navnets «kung fu» (gongfu) har ingen ting annet med kampsporten kung fu å gjøre enn at begge deler fordrer dyktighet («gongfu»).

Til forskjell fra den betydelig mer ritualiserte japanske teseremonien, chanoyu, er den kinesiske vanligvis en uformell tilstelning som i sine minst utstuderte stunder helt enkelt er et spesielt vis å tilberede te på. Den vanligst benyttede teen er den lett oksiderte mørkegrønne til brunlige oolong fra Fujian, og de fleste foretrekker enkle små yixingkanner i leire fra byfylket Yixing sør i provinsen Jiangsu.