Den internasjonale matematikkolympiaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) er en årlig matematikkonkurranse for skoleelever (under 20 år, og ikke begynt på noe universitet) fra rundt 90 land over hele verden.

Hvert land sender opp til 6 deltagere, samt opp til 2 ledere som oversetter og retter oppgavene. Konkurransen går over to dager, hver dag får deltagerne et sett med 3 oppgaver som må løses i løpet av 4,5 timer. Oppgavene spenner over flere kategorier, vanligvis geometri, tallteori, algebra og kombinatorikk. De har ofte enkle løsninger, og krever ikke mer enn enkel universitetsmatematikk å forstå, men det kan være svært vanskelige å finne disse løsningene.

IMO er den eldste av fagolympiadene, og er blitt arrangert siden 1959, Norge har deltatt siden 1984. Resultatene ligger vanlig midt på treet, sammen med de andre nordiske landene, men Norge har også tatt både gull-, sølv- og bronsemedaljer (1/12 får gull, 2/12 får sølv og 3/12 får bronsemedalje i IMO). De norske deltagerne velges ut på bakgrunn av resultatene i abelkonkurransen og den nordiske matematikkonkurransen. Rett før konkurransen blir det arrangert en treningsleir, for å lære viktige teknikker og teoremer som ikke blir tatt opp på videregående.

I tillegg til konkurransen er det også mye sosialt program. Kortspill og mafia er veldig populært, gjerne med kompliserte regler. Det er også vanlig å besøke kjente steder i landet hvor konkurransen holdes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]