Den internasjonale matematikkolympiaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) er en årlig matematikkonkurranse for skoleelever (under 20 år og fortsatt elev på videregående skole) fra over hundre land over hele verden.

Hvert land sender opp til seks deltagere, samt to ledere som oversetter og deltar under bedømmelsen av oppgavene. Konkurransen går over to dager, hver dag får deltagerne et sett med tre oppgaver som må løses i løpet av 4,5 timer. Oppgavene spenner over flere kategorier, vanligvis geometri, tallteori, algebra og kombinatorikk. Oppgavene har ofte enkle løsninger, og krever ikke mer enn enkel universitetsmatematikk å forstå, men det kan være svært vanskelig å finne disse løsningene.

IMO er den eldste av fagolympiadene, og er blitt arrangert siden 1959, Norge har deltatt siden 1984. Som lag ligger Norges resultat vanligvis midt på treet[1], som for de andre nordiske landene. Norge har ved to anledninger plassert seg blant den øvre tredjedel: i 2019 (34. plass blant 112 deltagernasjoner)[2] og i 1990 (18. plass blant 54 deltagernasjoner)[3].

Inntil 1/12 av deltagerne mottar gullmedalje, inntil 2/12 mottar sølv og inntil 3/12 mottar bronse. Norske deltagere har mottatt medaljer i alle valører; tre ganger har det blitt gull:

  • 2002: David Kunszenti-Kovács (29. plass blant 479 deltagere)[4]
  • 2008: Jørgen Vold Rennemo (12. plass blant 535 deltagere)[5]
  • 2020: Andreas Alberg (22. plass blant 616 deltagere)[6]

De norske deltagerne velges ut på bakgrunn av resultatene i Abelkonkurransen og Den nordiske matematikkonkurransen. Rett før konkurransen blir det arrangert en treningsleir, for å lære viktige teknikker og teoremer som ikke blir tatt opp på videregående.

I forbindelse med konkurransen er det vanlig at det arrangeres sightseeing og andre sosiale aktiviteter.

I 2022 vil IMO bli avholdt i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]