Olympen (restaurant)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Olympen restaurant»)
Olympen (restaurant)
Olympens fasade høsten 2006
Beliggenhet
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Kart
Olympen
59°54′44″N 10°45′52″Ø

Fra gamle «Lompa».

Olympen Restaurant, på folkemunne omtalt som «Lompa», er en restaurant og ølhall beliggende i Grønlandsleiret 15 i Oslo og har med skiftende eiere holdt på siden 1892 inntil de stengte dørene for en omfattende ombygging den 1. oktober 2006. Olympen åpnet igjen 3. november 2007.

Navnet Olympen refererer til gudenes bolig i gresk mytologi. Olympen er et fjell øst i Hellas også kjent som Olympos eller Olympus (2 917 moh.).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tomten Grønlandsleiret 15 har en lang historie som møteplass. I 1872 lå det i et pakkhus der innredet som kjeglebane. Daværende Ytteborg Bryggeri oppførte dagens bygning i 1892. Fra 1894 leide Grønland Folketheater lokalene som den gang het Olympen Christiania Morskabsteater.[1] Det ble spilt folkekomedier og revyer på scenen av kjente skuespillere som Hauk Aabel. I 1904 startet Jørgen og Cathinka Jensens Restaurasjon i første etasje. Salen ble innredet for kafé- og restaurantdrift. I 1912 startet Olympen Café og Restaurasjon. Stedet var kjent for sin levende musikk og underholdning, Brødrene Kjell og Rolf Bækkelund har underholdt med piano og fiolinspill på Olympen.

Olympen har vært pusset opp og ominnredet en rekke ganger. I 1927 utførte arkitekt Lars Backer (1892–1930) en større utbedring av bygningen: Fasadeendring, utvidelse av bygningen samt takterrasse med servering. I årene 1961–63 ble Olympen pusset opp to ganger. Den første oppussingen falt ikke i smak hos publikum. Restauranten ble først pusset opp som en «østkantens franske hule». Bare Pigalle beholdt dette uttrykket. I oktober 2006 stengte dørene for nok en oppussing. Driften er nå overtatt av selskapet som bl.a. driver Café Tekehtopa samt restaurantene Ylajali og Arakataka.

Olympen er ikke lenger hvad den engang var, også dette sted er blitt grepet av en ny moderne ånd og har fiffet seg op med malerier på veggene, grammofon, høyttaler og et støiende jazz-orkester. Opprinnelig var der en liten forstadscene her ute, et meget hederlig lite foretagende. …Noen år senere ble Olympen omdannet til en slags musikk-hall, en mondén stor-kafé. …Et kjempestort harmonium dekket hele fondveggen. …Harmoniet og de snedekte alper er forlengst forsvunnet, hele kafeens interiør er et annet. Veggene er nu dekket med malerier som forteller om en tid som en gang var… Men ennu er Olympen en av de få kafeer som tross skiftende tider har beholdt litt av sitt særpreg, sin egen atmosfære, sitt eget fysiognomi. Grammofonen med sin høittaler har ennu ikke klart å døive folkets røst.

«Oslo Illustrerte» 22/7-1934, undertegnet «Ivan»[1]

Deler av innredningen var av kulturhistorisk verdi – især de ni store maleriene som Hans Henrik Sartz Backer (1865–1948) malte i 1928 med motiver fra Grønland og Enerhaugen. Bildene er organisert med motiver hentet fra bryggene nærmest inngangen, og motiver fra høyere opp i byen lenger inn i lokalet. Bildene var før rensing i 2007 så skitne at OsloSurf beskrev dem som: digre malerier av alvorlige menn.[2] Paneler og smijernsarbeider var av høy kvalitet. Kaféen var fram til 2006 organisert som et stort rom med båser og et lavt tak midt i lokalet kledt med takstein. En av båsene samt deler av inventar og utstyr er overlatt til Oslo Bymuseum.

Stedet nevnes bl.a i Oskar Braatens Ulvehiet.

I andre etasje holdt nattklubben Pigalle til.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Per-Erling Johnsen, Brune Kafeer
  2. ^ Det kan også hende det hadde vært en fuktig aften. OsloSurf.com (lagret 31.10.2007)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]