Olivier Levasseur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olivier Levasseur
Født5. nov. 1695[1]Rediger på Wikidata
Calais (Frankrike, Pas-de-Calais)[1]
Død7. juli 1730[1]Rediger på Wikidata (34 år)
Saint-Denis (Frankrike, Réunion)[2]
Saint-Paul (Frankrike, Réunion)[1]
BeskjeftigelseSjørøver Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Frankrike
GravlagtCimetière marin de Saint-Paul

Olivier Levasseurs gravsted i Saint-Paul

Olivier Levasseur (født ca. 1680 i Calais, Frankrike, død 7. juli 1730 i Saint-Paul, Réunion) også kjent som La Buse eller La Bouche, var en pirat som opererte i Indiahavet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Olivier Levasseur var en av piratkapteinene som var på øya New Providence i Vestindia, da kaptein Woodes Rogers kom dit i juni 1717 med ordre fra den britiske kongen om å rydde Bahamas for pirater[3], men da han kom frem hadde de fleste takket ja til amnestiet om å slippe straffeforfølgelse hvis man sluttet som pirat. Olivier Levasseur forlot øya og begynte igjen med piratvirksomhet. Etter en tolvtimers jakt om kvelden juli 1717 angrep han skipet til kaptein John Frost med tjue kanoner og et mannskap på 170. Frost overlot skuta til Levasseur uten kamp. Som mange av de andre piratene som hadde hatt tilhold på Bahamas, satte han kurs for Afrika og Indiahavet.

I april 1721 erobret Olivier Levasseur det portugisiske skipet «Nossa Senhora do Cabo» i en bukt ved Saint-Denis, Réunion. En passasjer ombord var den portugisiske visekongen av India. En orkan hadde gjort stor skade på skipet og piratene slepte båten til Madagaskar. Denne bortføringen var begynnelsen på en intensiv jakt på pirater i Indiahavet.

I 1730 ble Olivier Levasseur pågrepet på Madagaskar av den franske kapteinen D'Hermite, og ført tilbake til Réunion hvor han ble straffeforfulgt. Han ble dømt til døden, og ble henrettet 7. juli i Saint-Paul.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Geneanet, gw.geneanet.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Geneanet, gw.geneanet.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Oliver La Bouche». Arkivert fra originalen 30. april 2001. Besøkt 11. januar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]