Hopp til innhold

Ole Thorstensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Thorstensen
Født1965Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseForfatter, tømrer
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk

Ole Thorstensen (født i 1965[1]) er en norsk faglært tømrer, sosiolog og sakprosaforfatter.[2] Han har gitt ut to sakprosabøker som har mottatt gode anmeldelser og blitt oversatt til andre språk.

Forfatterskap

[rediger | rediger kilde]

I 2014 gjorde Thorstensen seg bemerket i offentligheten gjennom kronikken De manuelle, som ble publisert i Morgenbladet.[3] Der rettet han søkelyset mot at arbeidsmarkedet i samtids-Norge i stadig mindre grad hadde rom for de rene praktikerne med lite skolegang. I kronikken hevdet han blant annet: «Slik kan inndelingen av klassene gjøres: Overklasse, middelklasse, de manuelle, samt de som er ingenting, vår egen variant av en lavkaste.» Han gikk særlig i rette med norske akademikere, som han mente definerte seg selv som mer verdifulle samfunnsborgere enn den øvrige befolkningen, og ikke minst enn håndverkerstanden :

«På et vis øker egenverdet når de andres synker, men jeg er ikke tilfreds med å bli klødd på ryggen med at jeg er bedre enn han polske snekkeren. «Polsk snekker» er blitt en størrelse i seg selv, et begrep som har sine slående likheter med begrepet «pakistaner», som i sin tid kunne beskrive omtrent alle med litt hudfarge. Jeg nekter for at premisset er riktig. Jeg har mer til felles med min polske kollega enn med selvtilfredse norske akademikere.»[4]

Thorstensens første bokutgivelse var En snekkers dagbok, som kom i 2015. I den beskriver han sin tilværelse som håndverker, og reflekterer over håndverkeres status eller mangel på sådan i dagens Norge.[1] Han drøfter også verdien av solid håndverkskunnskap, og hvordan håndverkerkompetanse og materialkunnskap ikke er statiske faktorer i et samfunn. Samfunnsdebatten i kjølvannet av debutboken førte blant annet til at Thorstensen gjestet Hålogaland Teaters og Norsk Forfattersentrum Nord-Norge fellesarrangement Litteraten for å diskutere klasseskiller i forbindelse med at Hålogaland Teater hadde satt opp Strindbergs Frøken Julie.[5]

Hans neste bok kom i 2022, og hadde tittelen Bare en snekker. Denne boken har som utgangspunkt Thorstensens observasjoner av at polske gjestearbeidere i Norge blir nedvurdert av både norsk byggebransje og i stor grad i den norske allmennheten, blant annet ved at termen «polakkarbeid» har festet seg som en betegnelse på dårlig utført arbeid. Thorstensen bestemte seg for å dra motsatt vei; han dro til Polen for å forsøke å ta seg jobb som bygningsarbeider uten å kunne polsk, og uten å ha skaffet seg noen kontakter på forhånd. I boken beskriver han erfaringene han fikk gjennom en måned som utenlandsk bygningsarbeider i Polen, og gjør rede for kulturkollisjoner av ulik art som utspilte seg under oppholdet. NRKs litteraturanmelder Leif Ekle kalte utgivelsen «en innsiktsfull, åpen og viktig bok».[6] Dagbladets anmelder Jon Rognlien kalte boken «brennaktuell».[7]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • 2015: En snekkers dagbok (sakprosa), Pelikanen Forlag
  • 2022: Bare en snekker (sakprosa), Pelikanen Forlag

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Ole Thorstensen». pelikanen.no. Pelikanen forlag. 11. april 2023. Besøkt 23. juli 2024. 
  2. ^ «Ole Thorstensen: Jeg er ikke blitt klokere, bare mer oppgitt». Morgenbladet (norsk). 25. oktober 2023. Besøkt 23. juli 2024. 
  3. ^ Ole Thorstensen (2014). «De manuelle». Morgenbladet (norsk). Besøkt 23. juli 2024. 
  4. ^ Årdal, Ole Kristian (22. september 2019). «Vi må snakke om sløyd». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 23. juli 2024. «Tømrarmeister Ole Thorstensen fekk mykje merksemd då han i 2014 skreiv ein tekst for Morgenbladet om stoda for «dei manuelle arbeidarane» i dagens samfunn.Han merkar ein stor skilnad frå då han sjølv var skuleelev på 70-talet. Då var sløydsalen ein ordentleg stad med godt utstyr. Rommet gav ei ærefull kjensle.Sløyd var gjævt. Sløyd var status. No er han bekymra for utviklinga. Mildt sagt.» 
  5. ^ «Litteraten - Samtale med forfatter Ole Thorsteinsen». halogalandteater.no. Hålogaland Teater. Besøkt 23. juli 2024. «I forbindelse med oppsettingen av evigaktuelle Frøken Julie ser vi nærmere på klasseskillene i dagens norske samfunn, og inviterer Ole Thorstensen til samtale i Teaterkafeen. | Thorstensen har skrevet En snekkers dagbok, som er en fortelling om arbeidet som tømrer, og handler samtidig om arbeid og identitet, og samfunnets holdninger til manuelt arbeid. Der etnisitet og kjønn er ofte diskuterte kategorier i dag, peker Thorstensen på skillet mellom de manuelle og de akademiske yrkene, og argumenterer for at samfunnets syn på håndverksyrkene skaper nye, mindre synlige klasseskiller.» 
  6. ^ Ekle, Leif (2. juli 2022). ««Klokt og fordomsfattig»». NRK. Besøkt 23. juli 2024. «Tømrer og forfatter Ole Thorstensen dro til Polen for å jobbe – uten å kunne språket. Resultatet er en innsiktsfull, åpen og viktig bok.» 
  7. ^ Rognlien, Jon (28. mai 2022). «Brennaktuell». dagbladet.no (norsk). Besøkt 23. juli 2024. «Ole Thorstensen tok jobb som arbeidsinnvandrer i Polen. Det er blitt til ei usedvanlig bok, søkkrik på undring og refleksjon.»