Hopp til innhold

Ole Moen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Moen
Født3. aug. 1940[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Hell[1]
BeskjeftigelseProfessor, historiker, sakprosaforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Minnesota[1]
Universitetet i Oslo[1]
Universitetet i Trondheim[1]
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje i gull (2010)

Ole Oddsen Moen (født 1940) er en norsk historiker med USA som spesialfelt. Han er professor emeritus i nordamerikastudier ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere bøker om USA.

Yrkeskarriere

[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Gevingåsen i Lånke, som nest yngst av seks søsken. Faren var arbeidsformann.[2]

Moen tok en cand. mag. ved Universitetet i Trondheim og cand. philol. i 1971 ved Universitetet i Oslo. I 1974 tok han en mastergrad i American Studies ved University of Minnesota og i 1978 forsvarte han en doktorgrad ved samme universitet.[3] Hans spesialfelt er amerikansk konstitusjonshistorie (særlig høyesterett), samt minoritetsproblematikk og det amerikanske politiske system. Han har skrevet flere bøker og artikler om emnet og har blitt mye brukt som kommentator i TV, radio og aviser.

Han var ansatt ved Universitetet i Oslo, og hadde der stillingen som professor i Nord-Amerika-studier ved institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk fra 2005 til 2010.

Moen har flere bøker på norsk om amerikansk kultur, historie og politikk samt forfatter og medforfatter av en rekke fagbøker og artikler på engelsk i internasjonale publikasjoner. I tillegg har han skrevet flere hundre avisartikler om amerikanske forhold. Hans akademiske hovedverk på engelsk er boka Race, Color, and Partial Blindness: Affirmative Action under the Law (2001).

Han har hatt flere verv. Dette inkluderer visepresident i The American Studies Association of Norway, president i The Nordic Association for American Studies, generalsekretær i The European Association for American Studies og rådgiver for The American University of Beirut i Libanon og for Universitetet i Beograd i Serbia. Han har også vært norsk redaktør for The Journal of American History (organet for The Organization of American History, Bloomington i Indiana). Han er også innvalgt medlem av den amerikanske akademiske merittorganisasjonen Phi Kappa Phi.[4]

Utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

I 2010 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt samfunnsengasjement og for å gi nordmenn en bedre forståelse av det amerikanske samfunn.[5]

Han er æresmedlem i Christiania Lodge av Sons of Norway og medlem av Torske Klubbens Alumni i Minneapolis.

Moen har vært autorisert ski- og flyinstruktør og er tildelt Norsk Aero Klubbs utmerkelse for sikker flyging.

Han har også blitt universitetsmester i fotball ved Universitetet i Trondheim.[6]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d e Bergens Tidende, utgitt 18. oktober 2008, besøkt 27. juni 2021, «CV/Ole O. Moen FØDT: 3. august 1940. BOR: Lillehammer.»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Fiskaa, Haakon M. og Myckland, Haakon Falck (red.) (1956). Norges bebyggelse. Nordlige seksjon. Herredsbindet for Nord-Trøndelag. Søndre del. Oslo: Norsk faglitteratur. s. 637. 
  3. ^ «Moen har forsvart graden i Minneapolis». Stjørdalens Blad: 8. 17. august 1978. 
  4. ^ «Ole O. Moen Profile - Who's Who of Distinguished Alumni». www.wwana.com. Besøkt 20. august 2020. 
  5. ^ Ole O. Moen hedret av Kongen - UiO/Det humanistiske fakultet 16. juni 2010
  6. ^ 80 års omtale i Aftenposten 3. august 2020