Ole Georg Evensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Georg Evensen
Født12. mars 1921
Død27. september 2013 (92 år)
Beskjeftigelse Flyger
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Krigsmedaljen


Ole Georg Evensen (født 12. mars 1921 i Flosta, død 27. september 2013 i Asker[1]) var en norsk flyver, mest kjent for sine meritter under andre verdenskrig.

Evensen hadde sin første del av barndommen ved Bota ved Tvedestrandfjorden, og han var sønn av sjøkaptein Ole Evensen. Familien flyttet til Newcastle i England i 1928, da faren fikk tilbud om jobb der av en bekjent som eide en skipshandel.

Evensen meldte seg til tjeneste hos Royal Air Force da andre verdenskrig brøt ut, og ble sendt til Canada for å bli flyger. Han startet med å fly et Short Sunderland sjøfly, hvor han drev patruljering og jakt på fiendtlige undervannsbåter. Etter dette fløy han torpedofly over Biscaya, eskortetjeneste for de allierte konvoiene til Murmansk, og båttrafikken til Shetlandsgjengen til Norge. Han senket flere ubåter, reddet flere sjømenn, og ble selv truffet i kamp med et fiendtlig fly.

Etter krigen returnerte Evensen til Norge og drev med ruteflyvning. Han traff sin kone, flyvertinnen Berit Floberg fra Oslo, under et stopp i Tromsø.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Evensen mottok Krigsmedaljen samt flere britiske og russiske medaljer for sin innsats under andre verdenskrig.[2]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, 3. oktober 2013, seksjon kultur og meninger, s. 19.
  2. ^ Aftenposten 12. mars 2006, del 2, s. 21