Ole-Bjørn Magnussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole-Bjørn Magnussen
Født23. des. 1934Rediger på Wikidata
Død11. jan. 2015Rediger på Wikidata (80 år)
NasjonalitetNorge

Ole-Bjørn Magnussen (født 23. desember 1934 i Oslo, død 11. januar 2015 samme sted) var en norsk byoriginal og billedkunstner. På 1980-tallet tok han pseudonymet «Torbjørn Hangårsta, - han går og er sta».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Magnussen vokste opp med sin enslige mor og ei søster i Munkerudveien 78 i Oslo. Moren var blitt invalid under andre verdenskrig, og mottok krigsskadeerstatning.

Som 17-åring dro Magnussen til sjøs som dekksgutt. Han mønstret i tur og orden på fem skip, men ble til sist satt i land i Frankrike, hvorfra han måtte haike hjem. En tid bodde han med sin mor på Grünerløkka, før mor og sønn vendte tilbake til Nordstrand. Etter morens død laget han en figur i pappmasjé av moren i full størrelse, som han kledde opp med hennes klær.

Samler og kunstner[rediger | rediger kilde]

På 1960-tallet var han ofte på jakt etter byggematerialer og andre ting som han kanskje kunne få bruk for. I tillegg produserte Magnussen billedkunst, helst med fettstift, eller han malte oljebilder på papp, treplater eller blikk.

Han var beskjeftiget med en rekke verk, deriblant «Engledassen» og «Mao».

«Engledassen» var en utedass utstyrt med englevinger bakpå. Den ble spent opp over en bekk på området hans med et vaiersystem og kran. Magnussen hadde konstruert det slik at han kunne manøvrere dassen langs vaieren opp og ned ved bekken.

Langs Ljanselvas sydlige bredd, på friområdet nedenfor gården Engersbråten, konstruerte Magnussen en installasjon av et par Moelvenbrakker, diverse tilbygg, anleggsmaskiner, varevogn fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, campingvogn, styrhus og en rekke kunstinstallasjoner i og på bensinfat plassert rundt omkring i terrenget. Etter et innslag i fjernsynsserien «Norge Rundt», ble Ole-Bjørn i nærmiljøet omtalt som en amatørenes Kjartan Slettemark. Moelvenbrakkene ble fraktet dit på rekvirert kranbil etter utbyggingen på Holmlia tidlig på 1980-tallet.

Etter Magnussens død vedtok Plan- og bygningsetaten (PBE) i samråd med Brann- og redningsetaten å rive hele brakkekomplekset, som en mente representerte både ras- og brannfare. I begynnelsen av februar 2015 gikk Bymiljøetaten i gang med å rive og rydde opp i alle etterlatenskapene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jenssen, Arne Vidar: En original har parkert sykkelen for godt (s. 4-5): Nordstrands Blad nr. 2. Torsdag 22. januar 2015.
  • Trosvik, Kristin: Nå skal Ole-Bjørns brakkebygg rives. Nordstrands Blad nr. 4. Torsdag 28. januar 2015.