Olavskjelda i Eivindvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olavskjelda på Krossteigen i Eivindvik

Olavskjelda i Eivindvik er en vannkilde i Eivindvik i Gulen kommune. Vannkilden er på Krossteigen i Eivindvik hvor det også står et 2,5 meter høyt steinkors av nord-anglisk type.

Ifølge sagnet skal Olav den hellige ha drukket av kilden, som er kjent for å nesten aldri gå tørr. Rundt om i landet finnes det flere slike St. Olavs kilder, og de har lignende sagn. Etter tradisjonen er de gjerne omtalt som hellige offer- og helbredelseskilder,[1] og gir velsignelse og styrke til den om drikker, eller berører det. Som de andre kildene sier sagnet at også denne ha helbredende virkning. Slike kilder er ofte antatt å tilknytning til hedenskap, og ritualer mot blant annet åsatru. Til kildene knytter det seg derfor gjerne flere sagn.

Mange som har studert steinkorsene i Eivindvik mener å finne en sammenheng mellom korset og denne kilden. En ønsket å overføre oppmerksomheten fra kilden til korset, hvor kilden kan ha hatt en eldre funksjon. Korset kan godt ha vært brukt i forbindelse med Gulatinget da det ble lyst tingfred under korsmerket. Korset ved kirkeporten kan ha fungert som samlingsmerke for kirkelige handlinger.

Under utbyggingen av kommunehuset på 80-tallet ble Olavskjelda drenert, men den ble rekonstruert i 2003.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aaraas, Margrethe Henden, Dupedal, Torkjell. Vengen, Sigurd og Førsund, Finn Borgen; På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane, bind 2 Sogn, Førde 2000 ISBN 82-91722-14-5
  • Nordsjøløypa, Informasjonsark fra Turistinformasjonen i Gulen kommune