Olav Rune Ekeland Bastrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Olav Rune Ekeland Bastrup
Olav Rune Ekeland Bastrup1.jpeg
Født 4. september 1956 (60 år)
Nasjonalitet Norge

Olav Rune Ekeland Bastrup (født 4. september 1956 i Volda), oppvokst i Hjørundfjord og Arendal, er en norsk forfatter, journalist og sosialhistoriker. Han har også en karriere som organist.

Bastrup er gift med pianist og lektor Esther-Marie Albert Bastrup. Han har utgitt flere bøker, blant annet med dokumentasjon om samfunnets behandling av tatere. Han var også tidligere leder i Stiftelsen Rettferd for Taperne.

Arbeidet med taterne utløste Ekeland Bastrups interesse for temaer knyttet til utenforskap, marginalisering og identitetsskaping. I denne sammenheng har han også vært opptatt av sykdom og språk og om hvordan ulike sykdommer har sin egen aura og mytologi som blir til identitetsskapende fortellinger om den syke. En hovedtese er at sykdom representerer tilværelsens nattside, og derfor utgjør et språkløst rom i vår bevissthet.

Et annet tema Ekeland Bastrup har interessert seg for, er velferdstatens historie og dens ideologiske begrunnelse. I denne forbindelse har han tatt for seg bruken av rasehygiene under oppbyggingen av de nordiske velferdsstatene. En hovedtese er at rasehygiene inngikk som en logisk del av velferdsstatens ambisjon om å fremme sosial likhet og stabilitet. Dette synspunktet har vakt stor debatt og internasjonal oppmerksomhet. Ekeland Bastrup har forelest om dette emnet ved en rekke universiteter og høgskoler, bl.a. ved Northwestern University.

Ekeland Bastrup har også arbeidet mye med overgrepssaker i institusjonsmiljø. Han tok aktivt del i debatten rundt avsløringene av seksuelle overgrep i den katolske kirke i 2010.

Som organist har Ekeland Bastrup opptrådt ved konserter i hele Europa samt i Singapore og Australia.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Som journalist har han arbeidet for bl.a. NRK, Morgenbladet, Aftenposten og Agderposten.

Som organist har han bl. a. virket som domkantor ved St. Olav domkirke i Oslo fra 1989 til 1998. I 1990 virket han en periode som organist ved Peterskirken i Roma.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]