Olav Leif Moen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Leif Moen
Født14. januar 1887
Død11. mai 1951 (64 år)
Barn Leif Olav Moen
Beskjeftigelse Arkitekt
Nasjonalitet Norge
Park fra Universitetet for miljø- og biovitenskap hvor Moen virket

Olav Leif Moen (født 14. januar 1887, død 11. mai 1951), Norges første professor i landskapsarkitektur.

Moen ble født i Trondheim, men vokste opp i Surnadal. Etter fullført gartnerutdanning var han fem år i planteskole- og anleggsgartnerfirmaer i Danmark, Tyskland og Sveits. Han ble opptatt ved Norges landbrukshøyskole i 1916 og var ferdig cand.hort. 1918.

Landskapsarkitektur – Landscape Architecture – ble formet som en strukturert disiplin i siste del av 19. århundre i USA. Norge har Europas eldste lærested for høyere utdanning i landskapsarkitektur, med en lærestol etablert i 1919. Olav L Moen Moen ble utnevnt til dosent i hagekunst ved NLH 1921 som den den første dosent i hagekunst ved Norges landbrukshøyskole. Han ble professor fra 1938.

Olav L. Moen tegnet mange hager og parker i løpet av sin karriere, og fram til ca. 1930 ble disse holdt i en klar nyklassisistisk stil med klar geometri og tydelige proporsjoner.

Olav L. Moen var den mest sentrale landskapsarkitekten i Norge i første halvdel av 1900-tallet. Han var ansvarlig for parken ved Norges landbrukshøgskole (i dag kalt Universitetet for miljø- og biovitenskap - UMB) i fra 1921. Han designet og ledet en ombygging og utvidelse av denne parken på 1920- og 30-tallet. Moens stil og arkitektoniske prinsipper, binder de sentrale delene av den historiske parken sammen. Det sentrale parkrommet, Storeplenen, er et tyngepunkt; her stråler akser og siktelinjer ut i flere retninger, og opplevelsen av parken berikes av en rekke detaljer som murer, staudebed og fontener, både ved Storeplenen og i de tilstøtende parkrom.

Han var en særlig opptatt av offentlige parker som et velferdsgode, som bruksanlegg av største betydning for trivsel og helse.

Nok en merkesak for Olav L. Moen var å få gjennomslag for at hager og utearealer i boligområder ikke var overflødige restarealer men en viktig del av bolig- og oppvekstmiljøet.

Olav Leif Moen er far til arkitekten Leif Olav Moen.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]