Olav Leif Moen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Leif Moen
Født14. jan. 1887[1]Rediger på Wikidata
Død11. mai 1951[1]Rediger på Wikidata (64 år)
Beskjeftigelse ArkitektRediger på Wikidata
Barn Leif Olav MoenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Park fra Universitetet for miljø- og biovitenskap hvor Moen virket

Olav Leif Moen (født 14. januar 1887 i Trondhjem, død 11. mai 1951 i Ås i Akershus) var Norges første professor i landskapsarkitektur.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Moen ble født i Trondhjem, men vokste opp i Surnadal. Etter fullført gartnerutdanning var han fem år i planteskole- og anleggsgartnerfirmaer i Danmark, Tyskland og Sveits. Han ble opptatt ved Norges landbrukshøyskole (NLH) i 1916 og var ferdig cand.hort. 1918.

Landskapsarkitektur[rediger | rediger kilde]

Landskapsarkitektur – Landscape Architecture – ble formet som en strukturert disiplin i siste del av 19. århundre i USA. Norge har Europas eldste lærested for høyere utdanning i landskapsarkitektur, med en lærestol etablert i 1919. Olav L. Moen ble utnevnt til dosent i hagekunst ved NLH 1921 som den den første dosent i hagekunst ved Norges landbrukshøyskole. Han ble professor fra 1938.

Olav L. Moen tegnet mange hager og parker i løpet av sin karriere, og fram til ca. 1930 ble disse holdt i en klar nyklassisistisk stil med klar geometri og tydelige proporsjoner.

Olav L. Moen var den mest sentrale landskapsarkitekten i Norge i første halvdel av 1900-tallet. Han var ansvarlig for parken ved Norges landbrukshøgskole (i dag kalt Universitetet for miljø- og biovitenskap - UMB) fra 1921. Han designet og ledet en ombygging og utvidelse av denne parken på 1920- og 30-tallet. Moens stil og arkitektoniske prinsipper, binder de sentrale delene av den historiske parken sammen. Det sentrale parkrommet, Storeplenen, er et tyngepunkt; her stråler akser og siktelinjer ut i flere retninger, og opplevelsen av parken berikes av en rekke detaljer som murer, staudebed og fontener, både ved Storeplenen og i de tilstøtende parkrom.

Han var en særlig opptatt av offentlige parker som et velferdsgode, som bruksanlegg av største betydning for trivsel og helse.

Nok en merkesak for Olav L. Moen var å få gjennomslag for at hager og utearealer i boligområder ikke var overflødige restarealer, men en viktig del av bolig- og oppvekstmiljøet.

Olav Leif Moen er far til arkitekten Leif Olav Moen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Olav_L_Moen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]