Olav Leif Moen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Park fra Universitetet for miljø- og biovitenskap hvor Moen virket

Olav Leif Moen (født 14. januar 1887, død 11. mai 1951), Norges første professor i landskapsarkitektur.

Moen ble født i Trondheim, men vokste opp i Surnadal. Etter fullført gartnerutdanning var han fem år i planteskole- og anleggsgartnerfirmaer i Danmark, Tyskland og Sveits. Han ble opptatt ved Norges landbrukshøyskole i 1916 og var ferdig cand.hort. 1918.

Landskapsarkitektur – Landscape Architecture – ble formet som en strukturert disiplin i siste del av 19. århundre i USA. Norge har Europas eldste lærested for høyere utdanning i landskapsarkitektur, med en lærestol etablert i 1919. Olav L Moen Moen ble utnevnt til dosent i hagekunst ved NLH 1921 som den den første dosent i hagekunst ved Norges landbrukshøyskole. Han ble professor fra 1938.

Olav L. Moen tegnet mange hager og parker i løpet av sin karriere, og fram til ca. 1930 ble disse holdt i en klar nyklassisistisk stil med klar geometri og tydelige proporsjoner.

Olav L. Moen var den mest sentrale landskapsarkitekten i Norge i første halvdel av 1900-tallet. Han var ansvarlig for parken ved Norges landbrukshøgskole (i dag kalt Universitetet for miljø- og biovitenskap - UMB) i fra 1921. Han designet og ledet en ombygging og utvidelse av denne parken på 1920- og 30-tallet. Moens stil og arkitektoniske prinsipper, binder de sentrale delene av den historiske parken sammen. Det sentrale parkrommet, Storeplenen, er et tyngepunkt; her stråler akser og siktelinjer ut i flere retninger, og opplevelsen av parken berikes av en rekke detaljer som murer, staudebed og fontener, både ved Storeplenen og i de tilstøtende parkrom.

Han var en særlig opptatt av offentlige parker som et velferdsgode, som bruksanlegg av største betydning for trivsel og helse.

Nok en merkesak for Olav L. Moen var å få gjennomslag for at hager og utearealer i boligområder ikke var overflødige restarealer men en viktig del av bolig- og oppvekstmiljøet.

Olav Leif Moen er far til arkitekten Leif Olav Moen.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]