Olav Hesjedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Hesjedal
Olav Hesjedal.png
Hesjedal i 1999.
Født4. mai 1942
Død10. september 2014 (72 år)
Beskjeftigelse Biolog
Nasjonalitet Norge

Olav Harry Hesjedal (født 4. mai 1942, død 10. september 2014[1]) var en norsk biolog som fra 1970 ledet forsøksarbeidet med vegetasjonskartlegging i Norge knyttet til Økonomisk kartverk. Han var senere undervisningsleder, så dosent i natur- og miljøvernfag ved Telemark distriktshøgskole, som siden ble del av Høgskolen i Telemark. Hesjedal var også den første valgte rektor ved begge disse institusjonene, henholdsvis fra 1976 og fra 1994[1]. Ellers karakteriseres hans virke i særlig grad av etablering og ledelse i startfasen av en rekke kunnskapsbaserte institusjoner, blant andre Telemarksforsking i Bø, Institutt for naturanalyse, GRID-Arendal og Norgesuniversitetet.

Gjennom hele sitt yrkesaktive liv deltok Olav Hesjedal ellers i en rekke utvalg og styrer og innen samfunnsutvikling og forskning, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Blant annet i arbeidet med Norsk Kartplan (1978-83), Hovedkomitéen for norsk forskning (1978–1982), og i Hovedstyret for Norges forskningsråd (1996–2000). Han var også norsk representant i prosjekter under Europarådet, blant annet Lifelong learning for equity and social cohesion og Gisdata Steering Committee.

Fra 1998–2008 medvirket han gjennom et tiår i utviklingen av University of the Arctic, både rent organisatorisk og ved utvikling av studietilbud og utvekslingsprogram. Ved femårsjubileet for UArctic var han en av åtte personer i det cirkumpolare samarbeidsnettverket som ble æret for sitt bidrag til planlegging og realisering av organisasjonen. Og som en markering av denne innsatsen har den USA-baserte studentutvikslingsorganisasjonen Scandinavian Seminar opprettet et stipend kalt "the Olav Hesjedal Scandinavian Seminar Fellowship" for kandidater som vil studere ved institusjoner innen University of the Arctic i Norge/Norden. Stipendet er på 25 000 $ og ble første gang tildelt høsten 2014.

Olav Hesjedal er eneforfatter eller delforfatter til ca. 150 publikasjoner, som spenner fra klassifisering og kartlegging av naturressurser i inn- og utland til forsknings- og utdanningspolitikk på regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Et mindre antall arbeider er publisert i internasjonale fagbokserier og tidsskrifter med referee-ordning, mens hoveddelen av produksjonen er tidsskriftartikler, kompendier, studieplaner, offentlige utredninger og plandokumenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ingen 
Rektor ved Høgskolen i Telemark
Etterfølger: