Oderwitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oderwitz

Kart over Oderwitz

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSachsens flagg Sachsen
StatusKommune
Postnummer02791
Retningsnummer035842
Areal35,91 km²[1]
Befolkning4 855[2] (2022)
Bef.tetthet135,2 innb./km²
Høyde o.h.300 meter
Nettsidewww.oderwitz.de
Kart
Oderwitz
50°57′32″N 14°43′07″Ø

Oderwitz (av slavisk for nedspyling) er en kommune i den sørøstlige delen av Landkreis Görlitz i Oberlausitz i Direktionsbezirk Dresden i Fristaten Sachsen. Kommunen har 5 588 innbyggere (31. desember 2009).

Møllen Berndtmühle i Oberoderwitz
Niederoderwitz kirke
Oberoderwitz stasjon

Geografi[rediger | rediger kilde]

Oderwitz ligger i den sørøstlige delen av Landkreis Görlitz i nærheten av grensen mot Tsjekkia. Kommunen ble opprettet i 1999 gjennom en sammenslåing av de to kommunene Oberoderwitz og Niederoberwitz. I den historiske tredelingen av stedet, regner man også med Mitteloderwitz.

Oderwitz ligger ca 9 km nordvest for Zittau og 15 km sør for Löbau i Oberland ved foten av Zittauer Gebirge. Oberoderwitzer Spitzberg – et av de mest markante fjellene i Lausitzer Bergland – rager over kommunen i vest. Andre nevneverdige fjell er i vest Stumpfeberg og Sonnenhübel og Königsholz i øst.

Historisk regnes Oderwitz blant listen over skogs-landsbyer. Gjennom hele stedets område er skogen idag likevel nesten helt fraværende. Ved oppbyggingen av landsbyen ble gårdene plasserte ovenfor de høyvannfrie dalene, noe som var vanlig på 1100- og 1200-tallet.

Idag strekker stedet seg i en lengde på 9 km langs elven Landwasser. Bebyggelsen følger stort sett denne elven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig bestod Oderwitz av tre adskilte landsbyer, nemlig Ober-, Mittel- og Niederoderwitz. Disse var igjen underlagt forskjellige administrative inndelinger, deriblant Rådet for byen Zittau, og adelsslektene i henholdsvis Nostitz og Kyaw.

Under oppdelingen av eiendommer ble Oderwitz inndelt i flere distrikter. I Oberoderwitz fantes områdene Kleinpolen og Rothes Gut, i Mitteloderwitz Greischerhof og Viehwegshäuser og i Niederoderwitz området Neufelden.

Fra 1871 til 1994 var Ober- og Niederoderwitz to kommuer i to forskjellige kretser (Landkreis Löbau og Landkreis Zittau). I året 1910 ble Mitteloderwitz innlemmet i Niederoderwitz. I 1994 ble begge kommunene tilhørende samme krets – Landkreis Löbau-Zittau, og i 1999 ble de slått sammen til Oderwitz. Den 1. august 2008 ble kommunen en del av Landkreis Görlitz.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]