Odd Aalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odd Aalen
Født6. mai 1947Rediger på Wikidata (74 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse StatistikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Oslo, University of California, BerkeleyRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Lucien Le CamRediger på Wikidata
Far Leiv AalenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Fellow of the American Statistical Association (2007)[1], Sverdrupprisene (2015)Rediger på Wikidata

Odd Olai Aalen (født 6. mai 1947 i Oslo) er en norsk statistiker og er internasjonalt kjent for sin forskning på forløps- og overlevelsesanalyse.

Aalen vokste opp i Oslo og fullførte Oslo katedralskole i 1966. Han studerte fysikk- og matematikk ved Universitetet i Oslo og ble cand.real. med hovedfag i statistikk i 1972. Deretter begynte han på doktorgradsstudier ved University of California i Berkeley, USA. Etter doktorgraden jobbet han som forsker ved Københavns Universitet og Universitetet i Tromsø, før han i 1982 ble medisinsk statistikker ved Universitetet i Oslo. Han ble professor fra 1985 og har nå en stilling ved Avdeling for biostatistikk.

Han ble den første rene statistiker som ble fast ansatt ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har jobbet med å integrere kunnskap fra statistikkfaget i medisinstudiet. I 1992 ble han medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Fra 1997 til 1999 var han leder for Norsk statistisk forening.

I sine tidlige studieår videreutviklet han den matematiske teknikken for overlevelsesanalyse som nå kalles Nelson-Aalen-estimatoren. Denne et svært hyppig brukt teknikk for beregning av risiko innen medisinsk forskning med livsløpsdata, forsikringsmatematikk og analyse av antatt levetid for tekniske komponenter. Hans mest siterte vitenskapelige artikkel er Nonparametric inference for a family of counting processes[2] fra 1978.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fellows of the American Statistical Association database, besøkt 10. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jstor.org Nonparametric inference for a family of counting processes

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]