Ochthebius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ochthebius
Ochthebius afghanicus
Nomenklatur
Ochthebius
Populærnavn
palpebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
UnderordenPolyphaga
FamiliePalpebiller
Økologi
Antall arter: ca. 450, 6 arter funnet i Norge
Habitat: i og ved ferskvann og brakkvann
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Ochthebius er en slekt av palpebiller som lever i og ved ferskvann og brakkvann. De er små biller som kan kjennes på at maksillarpalpene (munnfølerne) er svært lange. De ligner på visse arter i gruppen vannkjær (Hydrophiloidea) men er trolig ikke nært beslektet med disse.[2] Det er funnet 6 arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små biller (gjerne ca. 2 millimeter), brystskjoldet og dekkvingene enten tydelig skilt ved en innskjæring. Hodet er bredt med små, runde fasettøyne. Antennene består av ni til elleve ledd, med en svakt definert, fire- eller fem-leddet kølle. Palpene (munnfølerne) er gjerne litt kortere enn antennene. Brystskjoldet (pronotum) er kantete med tydelige groper eller lengdefurer. Dekkvingene har tydelige punktrekker. Beina er foholdsvis korte med fire-leddete føtter. Larvene er lange og slanke, med tre par korte bein og en hodekapsel med forholdsvis lange antenner og små kjever.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Palpebillene lever i eller ved vann. De forskjellige artene finnes stort sett enten i stillestående eller rennende vann, sjelden begge deler, og holder seg i vegetasjon eller mudder nær bredden, også på land ved vannkanten. Mange av artene i slekten lever i brakkvann og finnes ved grunne brakkvannsdammer i marsklands-områder. Andre arter lever i eller ved små bekker. De voksne billene er planteetere, larvene rovdyr.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Liste over øvrige arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. november 2020. Besøkt 12. november 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 12. november 2020. Besøkt 12. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, M. 1987. The Hydrophiloidea (Coleoptera) of Fennoscandia and Denmark. Fauna Entomologica Scandinavica 18. E.J.Brill / Scandinavian Science Press Ltd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]