Hopp til innhold

Oberliga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oberliga
Land Tysklands flagg Tyskland
Region UEFA
Forbund DFB
Antall klubber 241 lag fordelt på 14 avdelinger (sesongen 2016/17)
Opprykk til Regionalliga
Nedrykk til Verbandsliga / Landesliga
Siste vinner
De georgrafiske områdene til de ulike oberligaene

I årene etter den andre verdenskrigen ble navnet Oberliga brukt om det øverste nivået i både den østtyske og den vesttyske serien, men gjennom forskjellige struktrureformer har oberligaen med tiden rykket stadig lenger nedover i ligasystemet.

Siden 2008 blir begrepet Oberliga generelt brukt om det femte nivået i tysk fotball, men av de 14 avdelingene på dette nivået er det bare 10 som bærer navnet Oberliga. Navnene på de 14 ligaene er (de ansvarlige lokale fotballforbundene i parentes):

Oberliga Schleswig-Holstein (Flens-Oberliga) [1] (Schleswig-Holstein)

Oberliga Niedersachsen [2] (Niedersachsen)

Oberliga Hamburg [3] (Hamburg)

Bremen-Liga [4] (Bremen)

NOFV-Oberliga Nord [5] (Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern))

NOFV-Oberliga Süd [6] (Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen)

Mittelrheinliga [7] (Mittelrhein)

Oberliga Niederrhein [8] (Niederrhein)

Oberliga Westfalen [9] (Westfalen)

Oberliga Rheinland-Pfalz/Saar [10] (Rheinland, Saarland, Südwest)

Lotto Hessenliga [11] (Hessen)

Oberliga Baden-Württemberg [12] (Baden, Württemberg)

Bayernliga Nord [13] (Bayern)

Bayernliga Süd [14] (Bayern)

Modus[rediger | rediger kilde]

De fleste vinnerne av sine respektive avdelinger rykker opp i Regionalliga.

Unntakene er:

• Vinneren av Schleswig-Holstein-Liga, Oberliga Hamburg og Bremen-Liga spiller kvalifikasjon sammen med nummer to i Oberliga Niedersachsen om to plasser i Regionalliga Nord.

• I Oberliga Westfalen rykker også laget på andreplass opp.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oberliga som øverste liga (1945-1963 i vest, 1950-1991 i øst)[rediger | rediger kilde]

Oberliga var navnet på den øverste ligaen i Øst-Tyskland fra 1950 helt til ligasystemet ble oppløst i 1991 etter at de to tyske statene var gjenforent. Fra 1945 til 1963 var Oberliga også navnet på den høyeste ligaen i Vest-Tyskland. I Øst-Tyskland var ligaen en enkelt avdeling der vinneren automatisk ble østtysk mester. I Vest-Tyskland var oberligaen organisert i fem parallelle avdelinger der de beste lagene kvalifiserte seg til et sluttspill om det vesttyske mesterskapet. Etter opprettelsen av Bundesligaen i 1963 forsvant navnet Oberliga for en stund fra det vesttyske seriesystemet. De fem oberliga-avdelingene eksisterte riktinok fortsatt som det nest høyeste nivået, men de ble nå kalt Regionalliga.

Amatør-Oberliga, tredje nivå i seriesystemet (1974-1994)[rediger | rediger kilde]

I 1974 ble 2. Bundesliga innført som en liga for profesjonelle lag under Bundesligaen. Det regionale nordtyske forballforbunden (Regionalverband Nord) begynte fra da av å kalle det høyeste nivået for amatørklubber, som den gang var det tredje nivået i seriesystemet, for Amatør-Oberliga. I 1979 ble dette navnet også innført for det høyeste amatørnivået i alle de andre regionene bortsatt fra i Bayern der man valgte og beholde navnet Bayernliga. Medregnet Bayernliga besto Oberliga dengang av 8 parellelle avdelinger. Mestrene spilte en kvalifikasjonsturnering om opprykk til 2. Bundesliga.

Etter sesongen 1990/91 ble de østtyske klubbene inlemmet i det vesttyske seriesystemet. For mange av DDRs oberliga-klubber ble dette en katastrofe. Bare 8 av 14 oberliga-lag ble opptatt i det profesjonelle ligasystemet, 2 fikk plass i Bundesliga og 6 i 2. Bundesliga. De resterende 6 oberliga-lagene ble integrert i den nye fellestyske amatørligaen. Ironisk nok ble klubbene dermed værende i oberligaen, men spilte fra nå av to divisjoner lavere. Oberligaen etter den tyske gjenforeningen besto av 10 avdelinger der vinnerne på slutten av sesongen kjempet om bare 3 opprykksplasser til 2. Bundesliga.

Oberliga som fjerde nivå (1994-2008)[rediger | rediger kilde]

Den store nivåforskjellen mellom den ensporede 2. Bundesliga med 18 lag og de 10 parallelle avdelingene med nesten 200 lag på nivået under, førte til at man bestemmte seg for å innføre et nytt nivå mellom 2. Bundesliga og Oberligaen. I 1994 ble Regionalliga med fire avdelinger innført som det tredje høyeste nivået i tysk football. Oberligaen rykket ned og ble det fjerde nivået i serien. Etter reformen bestod oberliga fremdeles av 10 avdelinger, men mulighetene til opprykk var nå blitt betydelig bedret. I 2005 ble antall avdelinger redusert til 9 da de to oberligaene Hamburg/Schleswig-Holstein og Niedersachsen/Bremen ble slått sammen.

Oberliga som femte nivå (fra 2008 )[rediger | rediger kilde]

Etter flere strukturreformer av regionalligaen bestemmte man seg for å innføre nok et nivå i tysk fotball. I 2008 ble en ensporet 3. Liga implementert mellom 2. Bundesliga og Regionalliga. Oberligaene rykket nok en gang ned og var fra nå femte nivå i seriesystemet. Etter denne reformen besto Oberliga av 12 avdelinger.

Dagens oberligastruktur stammer fra 2012. Selv om man mente at inføringen av 3. Liga hadde vært en suksess, kom man etter noen år fram til at nivåforskjellen mellom Regionalliga og Oberliga var for høy. Dette førte til en omfattende strukturreform på alle nivåene under 3. Liga i seriesystemet. På regionalliganivået ble antall avdelinger utvidet fra 3 til 5 og på oberliganivået ble antall avdelinger utvidet fra 12 til de 14 vi har i dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata