Hopp til innhold

Oberliga DDR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oberliga var DDRs øverste fotballdivisjon. Ligaen ble opprettet i 1949 og eksisterte til og med sesongen 1989/90.

Sesongen 1990/91 fungerte som kvalifikasjonsserie til Bundesliga i det gjenforente Tyskland sesongen etter. Før DDRs Oberliga ble opprettet, ble det spilt to Østsonemesterskap i det sovjetiskokkuperte Øst-Tyskland. Disse mesterskapene ble spilt på regionalbasis, med et sluttspill etter cup-system for å kåre mesteren.

Den første sesongen i Oberliga ble spilt uten lagene fra Øst-Berlin, som da fremdeles spilte i serie sammen med lagene fra Vest-Berlin. Fra 1954/55-sesongen besto ligaen av 14 lag. I en periode mellom 1955 og 1960 ble ligaen spilt i vår – høst-sesongen.

I likhet med ligaer i mange andre land i Øst-Europa, var trolig også DDRs Oberliga skjemmet av utenomsportslig innblanding og kampfiksing. Det blir blant annet hevdet at de fleste av berlinklubben BFC Dynamos seriemesterskap på 1980-tallet var fikset.

Flere lag ble også flyttet mellom ulike byer.

Vinnere av Oberliga[rediger | rediger kilde]

Østsonemesterskap[rediger | rediger kilde]

DDR-mesterskap[rediger | rediger kilde]

NOFV-mesterskap[rediger | rediger kilde]

Etter sesongen 1990/91 fikk de to beste lagene i den østtyske serien plass i alltysk Bundesliga. De seks nest beste lagene fikk plass i 2. Bundesliga. De siste seks lagene i divisjonen fikk plass i alltysk Oberliga (nivå 3).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata