Nysa (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nysa var et fiktivt fjellområde som langt unna for antikkens grekere, og det var mange henvisninger til hvor, blant annet Thessalia.

Nysa er i gresk mytologi et mytisk fjellområde som ble ulikt assosiert med Etiopia, Libya, Tribalia, eller Arabia av greske mytografer, og området var det tradisjonelle stedet hvor regnnymfene, hyadene, oppdro barneguden Dionysos, den såkalte «Zevs av Nysa». Allerede Homer nevner fjellet Nyseion som stedet hvor Dionysos under beskyttelse av nymfene vokste opp. Et egnet sted er således Pangaionfjellene i nord.

Via dyrkelsen av Dionysos, som kom til fastlandet Hellas fra Lilleasia (hvor hettittene kalte seg selv for «nesi» og deres språk for «nesili»), kan stedet for det mytologiske Nysa rett og slett ha vært konvensjoner som henviste til mytenes magiske og fjerntliggende ktonisk land. Navnet Nysa kan også ha vært en oppfinnelse for å forklare guden Dionysos' navn.

Hesykhios av Alexandria, en gresk-egyptisk leksikograf400-tallet e.Kr., har nedtegnet en liste av de følgende steder som ble foreslått av antikkens forfattere som stedet for fjellet Nysa: Arabia, Etiopia, Egypt, Babylon, Rødehavet, Trakia, Thessalia, Sicilia, India, Libya, Lydia, Makedonia, Naxos, rundt Pangaios (en mytisk øy sør for Arabia), og Syria. Hensikten synes å være med et fjerntliggende land som Nysa er at det ligger så langt unna antikkens Hellas at ingen riktig viste hvor det lå.

Se også[rediger | rediger kilde]