Nyretransplantasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den nye nyren opereres inn nedenfor nyrenes vanlige plass.

Nyretransplantasjon er et kirurgisk inngrep der en pasient med dårlig eller fraværende nyrefunksjon får transplantert en nyre fra et annet menneske. Før pasienten får en nyretransplantasjon kan det være nødvendig med tilkobling til en kunstig nyre ved dialyse.

Nyren blir fjernet enten fra en levende donor som kan være i familie med pasienten, eller nyren kan fjernes fra en person som nettopp er død og det er klarlagt at den døde eller pårørende har akseptert organdonasjon.

Pasienten som får en ny nyre får den vanligvis plassert nederst i bukhulen, abdomen, ved åpningen til det lille bekken.

Det ideelle for en pasient med nyresvikt, er å ha en enegget tvilling som har identiske arvestoffer med blodtyper og vevstyper, og å få en nyre fra sin tvilling.

Pasienten og donoren bør ha samme blodtype. Det er også et stort antall vevstyper og antistoffer som kan gjøre transplantasjon mer eller mindre velegnet.

Etter en transplantasjon kan pasientens kropp reagere med den nye nyren og starte en avstøtningsprosess.

Cortison og ciklosporin er viktige medikamenter til å hindre avstøtningsreaksjon.

Ciklosporin er utvunnet fra soppen Tolypocladium inflatum, som ble funnet på Hardangervidda. Soppen ble først oppdaget av to ansatte ved Sandoz (nå Novartis). Sommeren 1969 kjørte Hans Peter Frey og hans kone over Hardangervidda, og tok underveis med seg jordprøver. Prøven som inneholdt Tolypocladium inflatum, ble tatt ved Dyranut.