Hopp til innhold

nyMusikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om organisasjonen. For «ny musikk» som musikkform, se Samtidsmusikk.
NyMusikk
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971435216
Stiftet29. desember 1971[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Pauline Hall (1938; 1961)
Nettstedwww.nymusikk.no

Ny Musikk[2] (stilisert som nyMusikk) er en norsk konsertarrangør og forening for samtidsmusikk som ble stiftet 17. september 1938 etter initiativ av musikkritikeren og komponisten Pauline Hall.[3] Foreningen er en nasjonal avdeling av International Society for Contemporary Music.[4] Medlemmer kan være både aktive utøvere, komponister og andre interesserte.[5]

Ny Musikks hovedformål er å «fremme den radikale, eksperimentelle og sjangeroverskridende musikken i hele Norge.»[4]

Foreningen arrangerer konserter, deltar på festivaler, driver bistand overfor nye kunstnere via Ny Musikks Komponistgruppe, og er ellers pådriver i ulike miljø der samtidsmusikken har interesse. I perioden 1976–1988 hadde foreningen ansvaret for å drifte Ny Musikks Ensemble, det første rene samtidsmusikkensemblet i Norge. I 1989 ble det erstattet av det mer frittstående Cikada Ensemble.

Mellom 1978 og 1995 utga Ny Musikk kvartalstidsskriftet Ballade, som var et viktig debattforum for den nye musikken i Norge. Etter 2000 har tidsskriftet Parergon, senere Lydskrift, fylt noenlunde den samme rollen, men har en friere stilling overfor foreningen.

Ny Musikk har sitt sekretariat i Platous gate 18 i Oslo, og har lokale avdelinger i Østfold, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Nordland, Tromsø, Harstad (ILIOS-festivalen), Bodø, Vestfold, Innlandet og Oslo (konsertserien Periferien).[6]

Mellom 1938 og 1976 var ledertittelen «formann», til 2004: «president» og deretter «kunstneriske leder».[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Enhetsregisteret[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  3. ^ a b «Historie». nymusikk.no. Besøkt 14. november 2023. 
  4. ^ a b «Om nyMusikk». www.nymusikk.no. Besøkt 14. november 2023. «Foreningen ble etablert i 1938 som den norske seksjonen av ISCM (International Society for Contemporary Music). Hovedformålet til nyMusikk er, ifølge nyMusikks vedtekter: «Å fremme den radikale, eksperimentelle og sjangeroverskridende musikken i hele Norge» | Dette gjøres gjennom konserter, samtaler, kunstnermøter, filmvisninger, performance, festivaler og utstillinger med mer.» 
  5. ^ «Bli medlem». nymusikk.no. Besøkt 14. november 2023. «Alle kan bli medlem av nyMusikk. | Et medlemskap i nyMusikk passer for deg som er interessert i eksperimentell musikk og ønsker å holde deg oppdatert på hva som skjer i kunstmusikkfeltet.» 
  6. ^ «Avdelinger». nymusikk.no. Besøkt 14. november 2023. 
  7. ^ «Kontakt oss». nymusikk.no. Besøkt 14. november 2023. «Kunstnerisk leder: Bjørnar Habbestad» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]