nyMusikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er om organisasjonen. For «ny musikk» som musikkform, se Samtidsmusikk.
Ny Musikk
TypeForening
Org.nummer971 435 216
Stiftet17. september 1938
HovedkontorPlatous gt. 18
Daglig lederTine V. Tyldum
StyrelederPauline Hall
Lokale leddBergen, Harstad (ILIOS), Kristiansand, Nordland, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Østfold, Bodø, Innlandet, Oslo (Periferien), Vestfold.
UndergrupperNy Musikks Komponistgruppe
Nettstednymusikk.no

Ny Musikk[1] (stilisert som nyMusikk) er en norsk konsertarrangør og forening for samtidsmusikk som ble stiftet 17. september 1938 etter initiativ av musikkritikeren og komponisten Pauline Hall.[2] Foreningen er en nasjonal avdeling av International Society for Contemporary Music. Medlemmer kan være både aktive utøvere, komponister og andre interesserte.[3]

Ny Musikks hovedformål er å «fremme den radikale, eksperimentelle og sjangeroverskridende musikken i hele Norge.»[3]

Foreningen arrangerer konserter, deltar på festivaler, driver bistand overfor nye kunstnere via Ny Musikks Komponistgruppe, og er ellers pådriver i ulike miljø der samtidsmusikken har interesse. I perioden 1976–1988 hadde foreningen ansvaret for å drifte Ny Musikks Ensemble, det første rene samtidsmusikkensemblet i Norge. I 1989 ble det erstattet av det mer frittstående Cikada Ensemble.

Mellom 1978 og 1995 utga Ny Musikk kvartalstidsskriftet Ballade, som var et viktig debattforum for den nye musikken i Norge. Etter 2000 har tidsskriftet Parergon, senere Lydskrift, fylt noenlunde den samme rollen, men har en friere stilling overfor foreningen.

Ny Musikk har sitt sekretariat i Platous gate 18 i Oslo, og har lokale avdelinger i Østfold, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Nordland, Tromsø, Harstad (ILIOS-festivalen), Bodø, Vestfold, Innlandet og Oslo (konsertserien Periferien).[4]

Ledere[rediger | rediger kilde]

Mellom 1938 og 1976 var ledertittelen «formann», til 2004: «president» og deretter «kunstneriske leder».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]