Nukleokosmokronologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nukleokosmokronologi eller bare kosmokronologi er en relativt ny teknikk for å estimere tidsskalaer for astrofysiske objekter og begivenheter. Teknikken gjør bruk av radioaktive isotoper på en måte som ligner mye på bruken av karbondatering i arkeologiske prøver, men det måles i stedet typisk på grunnstoffene uran og thorium.

Nukleokosmokronologi har med hell blitt brukt for å bestemme blant annet solens alder (4.57±0.02 milliarder år) og alderen til Melkeveiens tynne skive (8,3±1.8 milliarder år). Metoden har også blitt brukt for å estimere selve Melkeveiens alder, noe som har funnet sted under et nylig studie av stjernen CS31082-001 som befinner seg i Melkeveiens galaktiske halo.

Faktorer som begrenser metodens presisjon inkluderer dårlig kvalitet på observasjoner av svakt lysende stjerner og usikkerhet om den opprinnelige mengden grunnstoffer som blir produsert ved den såkalte r-prosessen, som menes å foregå i supernovaer og å være den prosessen som produserer omtrent halvparten av de nøytronrike atomkjernene som er tyngre enn jern.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Denne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.