Novokuznetsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kirke i Novokuznetsk
Novokuznetsks byvåpen

Novokuznetsk (russisk: Новокузне́цк) er en by i Kemerovo oblast i Russland. Den ligger ved elva Tom, rundt 200 km sør for Kemerovo. Innbyggertall: 549 870 (folketelling 2002).

Den ble grunnlagt som en kosakk-utpost ved elva Tom, og ble opprinnelig kalt Kuznetsk (russisk: Кузне́цк). Det var her Fjodor Dostojevskij giftet seg med sin første kone, Maria Isajeva (1857). Josef Stalins raske industrialisering av Sovjetunionen forvandlet på 1930-tallet den søvnige byen til et stort senter for kullgruver og industri. I 1931 ble byens navn endret til Novokuznetsk, og 1932 igjen til Stalinsk (russisk: Ста́линск), som var byens navn til 1961, da det ble endret tilbake til Novokuznetsk igjen.

19. mars 2007 ble kullgruven Uljanovskaja i Novokuznetsk rammet av en voldsom metan-eksplosjon som drepte over 100 personer. Gruven var den største i Kemerovo oblast, og eksplosjonen er blant de dødeligste gruveulykkene i nyere historie.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Flag-map of Russia.svgDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.