Norske Intelligenz-Seddeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Første nummer av Norske Intelligenz-Seddeler, 1763

Norske Intelligenz-Seddeler kom ut for første gang 25. mai 1763, og var Norges første ordinære avis. Avisen ble startet i Christiania av boktrykker Samuel Conrad Schwach.

Den kom ut mer enn 150 år etter verdens første avis, Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien, som ble utgitt i Strassburg ved Johann Carolus.

Schwach fikk først fullmakt til å etablere boktrykkeriet i Christiania i 1758. Avisutgivelsen var i utgangspunktet avhengig av kongelig privilegium, men Schwach fant en nisje i privilegieordningen gjennom å unngå stoff som krevde privilegium, dvs. nyheter og beretninger om regjeringshandlinger, politikk, samt annonser. Av avisens fire små sider var to reservert for annonser, resten inneholdt økonomiske eller religiøse betraktninger samt religiøse vers. Til folk sa han «dette er et stort fremskritt, selv i disse moderne tider, Sverige og Danmark har lenge ligget før oss. Det var på tide å få en norsk avis.»[trenger referanse] Avisen inneholdt for det meste underholdning og annonser i begynnelsen. Det var først etter 1814 at den politiske interessen ble tatt opp.

I 1815 ble den solgt til Christiania Opfostringshus (Waisenhuset.)

Ved opprettelsen av den offisielle Norsk Kundgjørelsestidende i 1882 mistet avisen sitt vesentlige økonomiske grunnlag.

I 1883 gikk bladet over til et privat interessentskap, som la det om til å bli en nyhetsavis.

I 1890 ble bladet overtatt av Hjalmar Løken, som gjorde det til talerør for Venstre.

Norske Intelligenz-Seddeler ble lagt opp i 1920 og gikk over i avisa Verdens Gang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]