Norsk klippfiskmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk klippfiskmuseum
Milnbrygga som rommer Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund.
Kart
Norsk klippfiskmuseum
63°06′56″N 7°44′21″Ø
Klippfisk, kjøttside og skinnside

Norsk klippfiskmuseum ligger i Kristiansund, og er etablert som en del av Nordmøre Museum. Museet holder til i Milnbrygga, en autentisk klippfiskbrygge fra midt på 1700-tallet. Klippfiskbrygga er et viktig kulturminne ved Vågen i Kristiansund.

Museet viser hvordan klippfiskproduksjonen har foregått i Norge gjennom mer enn 250 år. Til brygga hører klippfiskberg og vaskeplass for fisk. Anlegget ligger sentralt ved havna, midt i Kristiansunds bybilde. Hvert år arrangeres bacalaofestival der firmaer og klippfiskelskere konkurrerer om å lage den beste bacalaoen. Bacalao på norsk er en gryterett av klippfisk.

Her er produsert klippfisk siden før 1749, da den skotske klippfiskkjøpmannen William Gordon reiste de eldste deler av brygga. Bygningen fikk navn etter en senere eier, også han en av de skotske klippfiskkjøpmenn, Walter Miln.

Milnbrygga er en sjøbod, bygd i laftet tømmer og med store svalganger på langs. Ordet brygge betyr på Nordmøre og i Kristiansund et hus, en sjøbod, som står plassert i landskapet slik at den har direkte tilflot, dvs. at båter og fartøyer kan legges direkte inntil bygningen slik at lasting og lossing foregår direkte mellom bygning og båt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Karl Ragnar Gjertsen: Bacalao Superior Sin Espinas. Om tilvirkning av klippfisk. Årbok for Nordmøre 1992, s. 160 – 192.
  • Christ Allan Sylthe: Den nordmørske svalgangsbrygga. Årbok for Nordmøre 1992, s. 79 – 148.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]