Norman Mineta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norman Mineta

Norman Yoshio Mineta (født 12. november 1931) er en amerikansk politiker og medlem av Det demokratiske parti. Mineta er siden 2007 styreleder i pr-byrået Hill & Knowlton i USA. Før dette var han transportminister i George W. Bush-regjeringen.

Mineta ble født i San Jose i California. Under andre verdenskrig ble han i likhet med en rekke andre japansk-amerikanere pågrepet og holdt i en interneringsleir. Etter krigen graduerte Mineta fra University of California, Berkeley. Han vervet seg til den amerikanske hæren i 1953 og tjenestegjorde som etterretningsoffiser i Japan og Sør-Korea. Deretter begynte han å arbeide hos sin far i hans forsikringsselskap.

Hans politiske karriere begynte i 1967 da han ble utnevnt til et ledig sete i San Jose bystyre. I 1971 ble han valgt til byens borgermester. Fra 1975 til 1995 satt Mineta i USAs Representanthus som representant for Silicon Valley-området.

Etter å ha sluttet i Representanthuset arbeidet Mineta en periode for Lockheed Martin Corporation.

I 2000 ble han utnevnt av president Bill Clinton til handelsminister, som den første asiatisk-amerikanske statsråden i USA. Han ble utnevnt av president George W. Bush til transportminister i 2001.

Mineta avga etter 11.september-hendelsen i USA en forklaring at han var sammen med vise-president Dick Cheney som fortløpende fikk informasjon om et fly som nærmet seg Pentagon. Cheney skal, ifølge sitater gjengitt på hjemmesiden til aktivistnettet 911 Truth, ha gitt oppdrag om å ikke skyte ned flyet som nærmet seg.[1]

Norman Y. Mineta San José International Airport i San Jose er oppkalt etter Mineta.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 911truth.org - «The Mineta Testimony: 9/11 Commission Exposed», 22.juli 2005.


Forgjenger:
 William M. Daley 
USAs handelsminister
Etterfølger:
 Donald Evans 
Forgjenger:
 Rodney E. Slater 
USAs transportminister
Etterfølger:
 Mary Peters