Norma Zimmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Norma Zimmer (Pikenavn: Norma Larsen, født 13. juli 1923 i Larson, Idaho, død 10. mai 2011) var en amerikansk vokalist, best husket for sine 22 år som Lawrence Welk's Champagne Lady i The Lawrence Welk Show.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født på en farm i Larson, Idaho. Zimmer vokste opp i Seattle etter at faren flyttet vestover med familien. Hun var halvt norsk og halvt finsk.[1] Zimmer sang i et kirkekor da en gjesteartist foreslo at hun skulle reise til Los Angeles til audition for en musikkgruppe. Da hun fylte 18 gjorde hun nettopp det. I 1944 ble hun gift med Randy Zimmer.

Hun sang i en rekke topp-vokalgrupper, blant dem the Norman Luboff Choir, the Pete King Chorale og the Ken Darby Singers. Zimmer opptrådte på de fleste populære TV-varietéprogrammene i 1950-årene. Hun hadde en mindre sangrolle i Bing Crosby-filen Mr. Music (1950) og bidro med sangstemmen til the White Rose i Disney filmen Alice i underverdenen (1951).[2][3] Hun virket også som studiosanger og medvirket på Welks Thanksgiving-album fra 1956.

Zimmer sang i en kvartett med navn The Girlfriends sammen med Betty Allan og andre. De var backingvokalister for Frank Sinatra, Dean Martin, Perry Como og andre. Deres gruppe backet på den berømte Bing Crosby-versjonen til Irving Berlins «White Christmas».

I 1959 fikk den foregående Champagne Ladyen Alie Leon sparken. Welk begrunnet det med at hun viste for mye av kneet foran kameraet. På grunn av protester forsøkte (og mislyktes) Welk deretter å få Lon tilbake. Etter et år hvor programmet forsøkte flere ulike sangerinner, sluttet Zimmer seg offisielt til Welks programm som hans Champagne nyttårsaften 1960.[4] Zimmer fortsatte i programmet og reiste med Welk og bandet i personlige opptredener i tre år.

Mens hennes to sønner vokste opp, besluttet hun seg å gi opp karrieren for å oppdra barna. Welk fortalte at det var i orden at hun kuttet ut turnéene, men spurte henne om å fortsette i TV-programmet til han kunne finne en annen sanger. Hver uke kom en ny pike som en mulig erstatter, men Welk fortsatte å spørre Zimmer om å komme tilbake den påfølgende uken. Det fortsatte i tyve år. Som programmets Champagne Lady sang Zimmer ett solonummer og ofte en duett (mest med Jimmy Roberts). Hun danset ofte med Welk på slutten av programmet.[5]

Hun opptrådte også i et antall av Billy Grahams evangeliske korstog og skrev en bok om sitt liv, Norma (1976), publisert av Tyndale House.[6]

Siste årene[rediger | rediger kilde]

Zimmer sluttet å opptre etter at hun ble rammet av en neurologisk lidelse. Hun sovnet stille inn 10. mai 2011 i sitt hjem i Brea, California, 87 år. Hun etterlot seg to sønner, Ron og Mark, samt tre barnebarn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1][død lenke]
  2. ^ Lawrence Welk Show profile
  3. ^ "'Lawrence Welk Show' star Norma Zimmer dead at 87" Arkivert 31. august 2011 hos Wayback Machine.. blog.bcdb.com, 11. mai 2011
  4. ^ Blant hennes mange opptredener finner en hennes fremførelse av «A Perfect Day» av Carrie Jacobs-Bond (1862–1946): Zimmer, Norma (1962). «End of a Perfect Day». Lawrence Welk Show. Besøkt 3. april 2011. 
  5. ^ «Vocalist Norma Zimmer dies». Variety.com. 11. mai 2011. Besøkt 23. mai 2011. 
  6. ^ Norma Zimmers bibliografi på nndb.com (Besøkt 30. januar 2013)