Norkirken Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norkirken Bergen er en kristen menighet i sentrum av Bergen. Menigheten er en del av Den norske kirke og Normisjons nettverk av menigheter i Norge.

Formål[rediger | rediger kilde]

Norkirken Bergen har som formål «å formidle evangeliet om Jesus Kristus slik at mennesker i Bergen og omegn kan bli frelst, finne sin plass i menigheten og selv bli disipler som i ord og gjerning kan vitne om Guds kjærlighet.»[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Norkirken Bergen er et ungt fellesskap. 1. januar 2001 ble misjonsorganisasjonen Normisjon grunnlagt ved fusjon, og på høsten samme år kom de første samlingene i gang. Navnet var da «Treffsted Normisjon,» og en søndagskveld i måneden ble brukt til lovsang, tilbedelse og bønn til Gud. Det var i hovedsak Centralkirken i Bergen som ble lånt som samlingssted, mens Sandvikskirken også ble tatt i bruk noen ganger.

Helt fra begynnelsen var hensikten å plante en ny menighet i Bergen sentrum, men framdriften gikk mye raskere enn planlagt. Det var mye som la seg til rette og kom på plass på kort tid.

Høsten etter, søndag 12. august 2002 ble den offisielle starten på Norkirken markert med en jubelgudstjeneste i Sankt Jakob kirke. Kirken hadde stått ubrukt i litt over et år, og ble nå Norkirkens faste tilholdssted. Nå begynte også ukentlige gudstjenester hver søndag ettermiddag. En gang i måneden hadde gudstjenesten spesielt fokus på familien, under navnet «Storfamiliesamling».

Antallet deltakere vokste jevnt, og etter en tid kom også formiddagsgudstjenester til. Fra og med 3. september 2006 ble det feiret tre gudstjenester hver søndag, slik at det skulle være plass til alle i St. Jakobs kirke. Like populært som gudstjenestene har smågruppesamlingene vært, der man har samles i hjemmene på kveldstid i løpet av uken.

Fra desember 2007 til november 2008 feiret Norkirken Bergen gudstjenestene sine på Grand Hotel Terminus, i konferansesalen Terminus Hall. Fra 30. november 2008 til desember 2011 ble gudstjenestene feiret i Møllendalsbakken 6, som da var lokalene til Kristent fellesskap Bergen.

Siden januar 2012 har Norkirken Bergen vært tilbake i sentrumskjernen, de feiret i en periode sine gudstjenester i Fensal i Kong Oscars gate, mens de fra og med høsten 2015 var tilbake i Sankt Jakob kirke.

Uttrykk[rediger | rediger kilde]

Et særpreg ved Norkirken Bergen er de mange aktive medarbeiderne under gudstjenestene, der mange bidrar etter interesser og utrustning. Det brukes en uformell tone, med humor og alvor om hverandre. Uttrykksformen er lavkirkelig, men deler av liturgien for høymessen i Den norske kirke brukes også. Trosbekjennelsen og Fader vår er flittig i bruk. Både salmer og pop/rock-basert lovsangsmusikk står sterkt, ofte ledet av band med forsangere.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Norkirken Bergens tre samlingsarenaer er smågruppene, storgruppene og gudstjenestene. Gudstjenestene er de store fellesskapene, der man samles i kirken til felles lovsang, bønn og undervisning fra Bibelen. Rundt omkring i byen samles folk i storgrupper. I hjemmene samles de samme i mindre grupper der det legges vekt på relasjoner, å dele erfaringer og hjelpe hverandre til å være etterfølgere av Jesus Kristus.

Gudstjenester[rediger | rediger kilde]

Etter en tid med to eller tre gudstjenester hver søndag, feirer Norkirken Bergen en gudstjeneste hver søndag. Det foregår på ettermiddagen, klokken 17:00.

Misjon[rediger | rediger kilde]

Norkirken Bergen har fra sommeren 2010 en misjonær i Odessa i Ukraina. Hvert år sender menigheten korttidsteam til Russland, Ukraina og andre østeuropeiske land.

Tilknytning[rediger | rediger kilde]

Menigheten er tilsluttet Normisjon, og er et fritt og uavhengig menighetsfellesskap innenfor rammene av Den norske kirke. Norkirken Bergen bygger sitt arbeid på Bibelen og Den norske Kirkes bekjennelsesskrifter.

Andre menigheter i Normisjons nettverk er blant flere Storsalen menighet i Oslo, Salem menighet i Trondheim, Norkirken Sandnes og IMI-kirken i Stavanger.

Norkirken Bergen holdt til i Sankt Jakobs kirke, som fram til desember 2002 var en vanlig soknekirke i Bergen sentrum. Norkirken Bergen tar derimot ikke utgangspunkt i det geografiske soknet, men er en «kategorialmenighet». Navnet «Norkirken Bergen» brukes ikke om selve kirkebygget, men om menigheten som fellesskap eller som organisasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vedtekter for Norkirken Bergen». Arkivert fra originalen 29. september 2007. Besøkt 5. november 2006. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]