Norisring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norisring
Sted Nürnberg, Tyskland
Tidssone GMT +1
Hovedløp DTM, Formel 3 Euroseries
Lengde 2,3 km
Svinger 8
Banerekord 0.48,446 (Bruno Spengler, Mercedes-Benz Bank AMG, 2008, DTM)

Norisring er en 2,3 kilometer lang racerbane i Nürnberg i Bayern, Tyskland. Det er en gatebane og ligger på området hvor nazistpartiet holdt sine rikspartidager fra 1933 til 1938. Ettersom bynavnet Nürnberg lett kunne føre til forveksling med den mer kjente Nürburgring, valgte man i stedet navnet «Noris», som er et allegorisk navn på byen fra 1600-tallet.

Norisring i 2008

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første løpet på banen ble holdt 18. mai 1947. Banen går langs og rundt den gjenværende 360 meter lange hovedtribunen (Zeppelinhaupttribüne eller bare Steintribüne) på gater som ellers brukes til vanlig trafikk. De første årene ble det brukt flere forskjellige konfigurasjoner, deriblant 8-talls layout. Den nåværende (2014) banen har en start/mål-langside foran hovedtribunen som leder inn i en sveipende høyresving og en hårnålssving mot venstre ved Grundig-tårnet, og deretter tilbake mot Steintribüne, hvor «Schöller-S»-sjikanen går høyre-venstre og ut på den bakre langsiden, hvor bilene ofte berører muren i banens ytterkant. Etter en liten knekk mot høyre fører en ny hårnålssving, «Dutzendteichkehre», ut på start/mål-langsiden etter en fullfarts venstre knekk.

Norisringrennen som arrangeres i midten av juli hvert år anses som et høydepunkt i DTM-sesongen, ettersom tilskuerne kommer nærmere inn på banen og førerne enn på de mer moderne banene.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Den mexicanske føreren Pedro Rodriguez døde på Norisring i 1971. Han var leiet inn for å kjøre en Ferrari 512 men traff en mur før Schöller-S-sjikanen og tok bilen fyr. Banen ble etter ulykken forkortet ved at «Grundigkehre»-hårnålen ble flyttet nærmere for å redusere farta i svingen. I 2006 ble det avduket en minneplakett på åstedet for ulykken. Den ungarske Formel 3-føreren Csaba Kesjár døde også på Norisring, i juni 1988.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]