Norges flora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergfrue (Chondrosea cotyledon) er en av norges nasjonalblomster. Den andre er røsslyng (Calluna vulgaris).

Norges flora består av omtrent 2880 karplantearter. Av disse er 1313 indigene (opprinnelige), mens 1567 arter regnes som innførte. Norge har bare vært isfritt i 10 000 år, og Norges karplanteflora kan derfor betegnes som svært ung. Av samme grunn forekommer det få endemiske karplantearter i Norge, siden evolusjonen ikke har hatt lang nok tid på seg til å frembringe nye, lokale arter. Et unntak er for de apomiktiske småartene i slektene rogn (Sorbus), marikåpe (Alchemilla), løvetann (Taraxacum) og sveve (Hieracium).

Norsk flora viser først og fremst et sammenhengende slektskap med floraen sørover i Nord-Europa. I tillegg har en del av fjellfloraen slektskap med floraen i Alpene, mens mange arter i Nord-Norge viser slektskap med russisk og sibirsk flora.

Flere norske karplantearter finnes rundt hele den nordlige halvkule, og er således vanskelige å sette inn i et slektskap.

Flere forfattere har sammenfattet den norske floraen. For lekfolk er trolig standardverket Norsk flora til Johannes Lid og Dagny Tande Lid mest kjent, det er utgitt i en rekke utgaver i etterkrigstiden.

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.