Norfolk terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norfolk terrier
Noffe / Norfolk
Hundetypeterrier
OpprinnelseEngland
Egenskaperfamiliehund
Livsløp8-16 år
Størrelseliten (ca. 5-7 kg)
Passer forAktive
Anerkjennelser
FCIGr. 3 seksjon 2
(FCI #272)
AKCTerriers
CKCTerriers
KCTerriers
UKCTerriers
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Norfolk terrier (FCI #272), også kalt noffe, er en av de minste terrierne, og den ble anerkjent som en egen hunderase i 1964. Dette er en liten og robust hund, som kjennetegnes ved at den er kvikk, uredd og vennlig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norfolk terrier stammer opprinnelig fra små rødlige og black-and-tan fargede terriere som fantes i sørøst England1900-tallet. Fra denne typen ble det blandet inn flere forskjellige andre terriere. Krysninger mellom Dandie terrier, glatthåret Foxterrier, Yorkshire terrier, irsk terrier, Staffordshire bull terrier og Bedlington terrier dannet opphavet til både Norwich terrier og Norfolk terrieren, slik vi kjenner dem i dag. I 1932 ble denne hunden anerkjent som Norwich terrier av The Kennel Club. Selv om Norfolk terrier har samme bakgrunn som Norwich terrier, ble det i 1957 søkt om å opprette et eget register for hunder med henholdsvis hengende og stående ører. Norfolk terrieren er varianten med hengende ører.

Norfolk terrier har blitt en populær hunderase og ventetiden på valper kan av og til bli lang. I 2007, ble det registrert 15 nye Norfolk terriere i NKKs stambokregister.

Bruksområdet[rediger | rediger kilde]

Norfolk terrier har bakgrunn som jakthund, men er i dag mest populær som selskapshund. Den egner seg godt til hundesport som lydighet, agility og spor, men den er også en god turvenn.

Rasestandard[rediger | rediger kilde]

Karakteristikk
Rask, livlig, årvåken, selskapelig, uredd og lojal. Aldri aggressiv.
Hode
Skallen er bred og svakt hvelvet, god bredde mellom ørene. Snutepartiet kileformet og kraftig, snutelengden noe mindre enn halve skallens lengde, stoppen godt markert.
Øyne
Ovale, dyptliggende, mørkebrune eller sorte med et livlig uttrykk.
Ører
Middels store, V-formede med svakt avrundede spisser. De skal bæres hengende fremover og tett inntil kinnene. Det skal være god bredde mellom ørene.
Munn
Små lepper. Sterk kjeve. Sterke og relativt store tenner. Saksebitt.
Nese
Neseparti skal være kileformet og kraftig. Neselengden skal være ca. 2/3 av avstanden fra stop til nakkeparti.
Hals
Middels lang og kraftig.
Kropp
Kompakt med kort rygg, rett overlinje, godt buede ribben.
Ben
Godt skråstilte skuldre, korte og rette forben. Parallelle bakben med muskuløse lår, velvinklet i kne og haseledd, lave haser.
Bevegelser
Parallelle lave bevegelser, med kraftig fraspark.
Poter
Runde med tykke tredeputer.
Hale
Skal ikke bæres ikke altfor høyt.
Pels
Hard, ru, rett og godt tilliggende, litt skjegg og markerte øyenbryn. Den skal være lengre og mer raggete på hals og skuldre, kort og slett på hodet og ørene, med unntak av bart/skjegg og øyenbryn. Overdreven trimming er ikke ønskelig.
Farge
Alle nyanser av rød, hvetefarget, black and-tan og gråmelert. Hvite tegninger og flekker er uønsket.
Skulderhøyde
Idealhøyden er 25 – 30 cm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]