Bedlington terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bedlingtonterrier
Rothburyterrier, sigøynerhund
Bedlington Terriers.jpg
Hundetypeterrier
OpprinnelseStorbritannia
Egenskaperfamiliehund
Livsløp12-16
Størrelseliten (8-10 kg)
Passer foralle, aktive
Anerkjennelser
FCIGr. 3 sek. 1
(FCI #009)
AKCTerrier
CKCGr.4 Terriere
KCTerrier
UKCTerriere
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Bedlingtonterrier (FCI #9) er en liten terrier med krøllet, saktevoksende pels. Hunderasen er oppkalt etter gruvebyen Bedlington i Northumberland, i det nordøstlige England.

Rasen oppsto i England i det 19.-århundret under navnet Rose belling terrier. Rasen ble opprinnelig avlet fram som jakthund (blant annet til hetsjaktoter og kanin) og skadedyrbekjemper.[1] Den ble blant annet brukt i de mange gruvene i hjemmeområdet, der rotter og mus florerte. Tilnavnet «sigøynerhund» fikk den fordi typen tidlig ble populær blant sigøynere som jakthund. Bedlington terrier er en hurtig hundetype som hetser byttet. Før whippet (mynde) ble populær som veddeløpshund ble også rasen brukt til slikt.

Bedlington terrier i utstillingsklipp

Det er usikkert akkurat når rasen oppsto, men enkelte linjer kan spore røttene sine tilbake til 1782.[2] Første gang den nevnes i skriftlige kilder er som Rothburyterrier i 1825, trolig i verket The Life of James Allen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.