Nordvegen Historiesenter
Nordvegen Historiesenter er et opplevelses- og formidlingssenter på Avaldsnes, nord på øya Karmøy i Rogaland. Senteret er hjertet i Rogaland fylkes tusenårssted og ble åpnet 29. april 2005 av dronning Sonja. Senteret er finansiert av midler fra Karmøy kommune, Rogaland fylke og staten, samt bidrag fra private sponsorer. Senteret er en del av det såkalte Avaldsnesprosjektet som omfatter den faglige delen av det historiske Avaldsnes.
Bygget er i to høyder, hvorav det meste av konstruksjonen ligger under jorden. Fra Karmsundet ser man fasaden av glass og betong. Fra kirkeplatået ser man bare det runde inngangspartiet som skal symbolisere Mimes brønn, kunnskapens kilde i norrøn mytologi. Dette viser at tanken er at her skal publikum kunne øse av det strategiske Karmsundets lange historie. Målet er at formidlingen skal være aktiv og i kontinuerlig endring. Blant annet legges det stor vekt på fortelle historier ved hjelp av moderne virkemidler som film, lyd, lys, figurer og gjenstander.
Utstillingene formidler historien om Avaldsnes som et møtested mellom Kyst-Norge og Europa fra bronsealder til middelalder. Hovedvekten ligger på den tiden da Avaldsnes var kongesete, fra ca. 200 – 1400 e. Kr, først for sjøkonger siden for norske rikskonger.
Nordvegen Historiesenter er tegnet av Telje - Torp - Aasen Arkitektkontor [1]
Nordvegen Historiesenter er utgangspunkt for å besøke flere attraksjoner som ligger innenfor det gamle kongsgårdområdet:
Avaldsnes kirke, også kalt Olavskirken, ble reist av Håkon Håkonsson rundt 1250 som en del av kongsgårdanlegget. Håkon vigslet kirken til St. Olav, og den ble et viktig stoppested for pilegrimer som skulle til Olavs grav i Nidaros. Avaldsnes har siden 2019 vært regionalt senter for Rogaland i Kystpilegrimsleia.
Ruiner av hovedbygningen i en kongsgård fra middelalderen ble i 2017 avdekket av Kongsgårdsprosjektet Avaldsnes. Kongsgårdanlegget ble trolig påbegynt av Håkon Håkonsson og sluttført av Håkon V Magnusson rundt 1300. Ruinene er nå under konservering. Murene skal være ferdig konservert i 2023.
Vikinggarden Avaldsnes[2] ligger ca. 10 minutters gange fra Nordvegen Historiesenter. Gården har rekonstruerte bygninger fra flere steder i Rogaland, Her finner du langhus, naust, rundhus og flere mindre bygninger. Vikinggården brukes som historisk leirskole, men er åpen for turister i sommersesongen. Hvert år i juni arrangeres det en Vikingfestival her.
Turstier går gjennom det gamle kulturlandskapet der Avaldsnes kongsgård en gang lå. Her finnes fremdeles mange kulturminner både på land og i sjøen. Det mest kjente er nok bautaen Jomfru Marias synål.
Det er gjennomført en rekke arkeologiske undersøkelser på Avaldsnes. De mest omfattende var i regi av Kongsgårdprosjektet Avaldsnes som ble ledet av Dagfinn Skre, UiO. Forskningsprosjektet ble opprettet i 2007 og avsluttet i 2019. Resultatene fra dette prosjektet er publisert i to bøker.[3][4] Resultatene skal også nedfelles i nye utstillinger i Nordvegen Historiesenter.
Forskningsprosjektet Avaldsnes - Maktenes havn ble etablert i 2019. Prosjektet er et samarbeid mellom Stavanger maritime museum, Arkeologisk museum, UiS, Avaldsnesprosjektet, Saga Subsea og Geopluss.
Se også
[rediger | rediger kilde]Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Telje - Torp - Aasen Arkitektkontor Nordvegen Historiesenter [1] Arkivert 19. januar 2021 hos Wayback Machine.
- ^ Vikinggarden Avaldsnes
- ^ Avaldsnes – A Sea-Kings’ Manor in First-Millennium Western Scandinavia. Red. D. Skre, 2018[2]
- ^ Rulership in 1st to 14th-century Scandinavia. Royal graves and sites at Avaldsnes and beyond. Red. D. Skre, 2019[3]
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Nordvegen Historiesenter
- Avaldsnesprosjektet
- Opplev Avaldsnes Arkivert 8. januar 2021 hos Wayback Machine.