Nordmørsmusea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nordmøre museum»)

Nordmørsmusea (NMAS), tidligere Nordmøre Museum, er regionmuseum for den nordmørske kulturarven, med hovedkontor i Kristiansund og lokalmuseer i åtte kommuner. Museet er en del av det nasjonale museumsnettverket, og har både kultur- og naturhistoriske samlinger. Nordmørsmusea skal flytte inn i Normoria - kulturhuset i Kristiansund sommeren 2025 sammen med Operaen i Kristiansund, Kristiansund bibliotek og Kristiansund kulturskole. Direktør er Eigunn Stav Sætre, som tiltrådte stillingen 1. mai 2022.[1][2]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Museet ble etablert under navnet Kristiansund Museum i 1894, og hovedbygningen fra starten av var en utstillingspaviljong fra den store fiskeriutstillingen som ble arrangert i 1892. Wilhelm Lund var en engasjert ung museumsmann som i samarbeid med museumsgründeren Anders SandvigLillehammer la planer for et stort kulturhistorisk friluftsmuseum i Kristiansund. Almskårstua, en av de siste autentiske røykovnstuene fra Nordmøre, ble flyttet til Kristiansund. Museet sikret seg også et stabbur, før man konstaterte at været i Kristiansund ikke egnet seg til et vanlig friluftsmuseum med tilflyttede bygninger.

Kristiansund Museum ble hardt rammet da byen med sin gamle trehusbebyggelse ble bombet av tyske fly i april 1940. Museet mistet mesteparten av sine samlinger da paviljongen brant ned.

I 1960-årene ble det lille friluftsmuseet flyttet til Dalen gård, et gårdstun i byens utkant som man anså som verneverdig. I 1965 kunne museet åpne sin nye brannsikre murbygning i Knudtzondalen i byens utkant. Fra 1980 satset museet på bygningsvern ved Vågen, der museets avdeling i Kristiansund nå profilerer seg gjennom Norsk klippfiskmuseum og Mellemværftet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK (17. januar 2022). «Får ny direktør». NRK. Besøkt 24. mai 2022. «Stiftelsen Nordmøre Museum har ansatt Eigunn Stav Sætre som ny direktør. Hun starter i stillingen 1. mai. Stav Sætre går fra stillingen som kultursjef i Kristiansund, et ansvar hun har hatt de siste ti årene. Det melder stiftelsen i en pressemelding.» 
  2. ^ «Våre ansatte». Nordmøre museum. Besøkt 24. mai 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kristiansund Museum 1894 – 1904 – 1964.
  • Sverre Johan Svendsen: Tale i anledning Nordmøre Museums 100-årsjubileum. Årbok for Nordmøre Museum 1995.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]