Nordicmafia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordicmafia
PlattformNettleserbasert onlinespill
Utgivelse1. januar 2005
SjangerStrategispill
ModusFlerspiller
Aldersgrense15+

Nordicmafia (NM) er et norsk, tekstbasert online-mafiaspill.

Spillet startet i 2005, ble stengt og nyåpnet samme år i en endret versjon. I 2006 og 2007 fikk spillet en del negativ presseomtale. Spillet var svært populært, men fra 2009 og frem til 2011 kom en markant reduksjon av antall aktive brukere. Spillet ble midlertidig lagt ned i september 2011. I 2013 åpnet spillet opp igjen med ny programmering, eier og driver.[1]

Om spillet[rediger | rediger kilde]

Man trenger en gyldig e-postadresse for å kunne registrere seg og spille. Målet er å kunne få mest mulig makt gjennom blant annet eierskap i gjenger, firmaer og rank-rangering hvor den laveste er Sivilist og den høyeste Capo Don. Dette oppnår man ved å rane banker, biltyveri, organisert kriminalitet, utpressing, filmproduksjon og flere andre virksomheter. Spillet gir en valget om å benytte de lovlige virksomhetene(aksjeinvestering, filmproduksjon, firmaer/fabrikker osv.), eller heller tjene penger på ulovlige virksomheter (hasjplantasje, drap, hasardspilling osv).

Nordicmafia har brukervilkår som fastsetter spilleren og ledelsens rettigheter dersom det brytes noen regler. I Nordicmafias diskusjonsfora er det også regler spillere må følge. Dersom ikke disse reglene følges, forbeholder moderatorer og andre i ledelsen seg retten til å «drepe» den aktuelle lovbryterens konto. Lovbrudd kan også føre til utestengelse av spillere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nordicmafia i sin nåværende form startet 1. januar 2005. Det var ikke mange funksjoner den gang og interessen for spillet var liten. På grunn av tekniske problemet ble Nordicmafia 9. januar, etter bare ni dagers drift, stengt med rundt 150 spillere. Det ble oppgitt at spillet skulle åpnes igjen i mars samme år.

11. april 2005 ble Nordicmafia åpnet igjen. Spillet var svært endret i forhold til tidligere versjon og bestod av enda flere funksjoner og mindre tekniske feil. Nordicmafia ble framover mot sommeren endret daglig, men hadde problemer med serverkapasiteten. Fra 25. juni til 15. juli 2005 var spillet nede igjen. Denne gangen ble det byttet server slik at den kunne takle rundt 300 medlemmer pålogget. Det ble også jobbet med nye oppdrag og nye funksjoner. Ved starten etter nedetiden var det rundt 1 500 registrerte spillere.

Etter at flere nye oppdrag og funksjoner ble introdusert i september 2005 ble Nordicmafia mer populært. Flere hundre nye medlemmer ble registrert hver dag og spillet kjempet seg opp i toppen blant norske, tekstbaserte online mafiaspill. I 2006 var Nordicmafia på 2.-plass på topp 10-listen på ABC Spill.

I 2006 og 2007 har spillet hatt mye negativ omtale i media og en del tekniske problemer har oppstått. Spillet blir hele tiden forbedret, og den består i dag av flere moderatorer og hjelpepersonell. Nordicmafia blir oppdatert ofte med nye funksjoner og sikkerhetsoppdateringer. Selv i de negative medieomtalene blir spillet omtalt som et spill som har oppnådd popularitet blant unge og voksne.

Slutten[rediger | rediger kilde]

Siden 2009 og frem til 2011 hadde Nordicmafia.net en markant reduksjon av antall aktive brukere. 21. januar 2011 hadde Nordicmafia ifølge sin egen statistikk 689 802 registrerte spillerkontoer. Derav er 270 194 spillerkontoer aktive. Spillets systemadministrator var under perioden inaktiv. Det ble imidlertid iverksatt enkelte dugnader av eieren omtrent hvert halvår, der formålet var å øke spillerlysten blant norsk ungdom. I utgangen av 2010 ble blant annet brukeren Captcha innsatt som senior-moderator med hovedoppgave på vedlikehold av spillet, samtidig som enkelte endringer i spillfunksjonene ble utført. Det ble også utformet et omfattende regelverk av daværende moderator Master IQ, som ble offentliggjort under tilbakestillingen på samme tid. Ingen av disse inngrepene ga et lovende resultat på aktiviteten, og i 2011 var det i snitt 70 spillere pålogget.

I lys av dette ga spilleieren mer eller mindre opp, og var sist å se innlogget i februar 2011. Samme måned sluttet også Captcha og flere av moderatorene. Som en følge av manglende spillere, inaktiv ledelse og et samlet underskudd fra spillinntektene, ble spillet som en gang var en av Norges mest populære spillarenaer, lagt ned i september 2011 inntil videre.

Gjenåpning[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble Nordicmafia åpnet igjen med nye eiere og ny programmering.[1] Erlend Aspelund Matre Ellingsen og Andrew Larsen hadde brukt et år på å stable mafiaspillet på beina.[1] Ellingsen opplyste at spillet hadde nesten 10 000 brukere i 2013.[1]

Omtale i medier[rediger | rediger kilde]

Nordicmafia har hatt en del negative omtaler i mediene. Det har vært en sak på forbrukerprogrammet Forbrukerinspektørene. Annet enn dette, så har det vært en del artikler i ulike norske aviser/nettaviser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Julie Berg Melfald (21. september 2013). «Erlend (16) står bak et av Norges største nettspill Erlend Aspelund Matre Ellingsen (16) drømmer om å starte sitt eget IT-selskap.» (norsk). Budstikka. Besøkt 26. november 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]