Nordendorf fibula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordendorf fibula I
Nordendorf fibula II

Nordendorf fibula er alamannersk fibula, en bøyelig dekorert spenne (ligner en sikkerhetsnål) som ble funnet i Nordendorf i nærheten av Augsburg i Bayern, Tyskland. Den er datert til ca. 600650 e.Kr. Utover spennens kunstneriske og håndverksmessige verdi har den betydning på grunn av en runeinskripsjon som gjør den til en av de svært få kilder som nedtegner sørgermansk trosforestillinger av germansk religion.

Inskripsjon Inskripsjonen inneholder gudenavnene Wodan (Odin), alamannernes øverste gud, og Donar (Tor), tordenguden, i den følgende inskripsjon i den eldre futharken (runer):

logaþorewodanwigiþonar

Det har blitt fortolket som:

Logaþore Wodan Wigiþonar

Logaþore[rediger | rediger kilde]

Det synes trolig at logaþore er navnet på en annen gud, og således henleder til en guddommelige triade, men det er ingen opplagt identifikasjon i bevarte kilder i henhold til sørgermansk mytologi som vi kjenner. Logaþore kan da enten være en helt lokal gud, eller noe helt annet. Både Lodur og Loke har dog blitt foreslått, men den etymologiske begrunnelsen er spinkel eller spekulativ[1]

Den tyske forskeren Klaus Düwel har fortolket logaþore som «magiker, trollmann» og har foreslått oversettelsen «Wodan og Donar er magikere/trollmenn», som kan indikere en tidlig kristen beskyttelse mot gamle guder, eller, på den annen side, være en påkalling av gudenes gagnlige eller helsebringende makt av en tilhenger av den gamle tro.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nordic Magic Healing: runes, charms, incantations, and galdr.
  2. ^ Düwel, Klaus (1982): «Runen und interpretatio christiana. Zur religionsgeschichtlichen Stellung der Bügelfibel von Nordendorf I» i: Tradition als historische Kraft; interdisziplinäre Forschungen zur Geschichte des früheren Mittelalters, Berlin, New York, pp. 78-86.
  3. ^ Die Runeninschrift der Nordendorf er Bügelfibel I. (The runic inscriptions of the Nordendorf relief-brooch I). Ved Grønvik, Ottar. Sidene 111-129. Tyskland. Inskripsjonen på denne tidlig germanske relieffspennen er funnet i sørlige Tyskland er fortolket som en foraktelig strofe mot Odin og Tor skrevet av en nykonvertert.