Hopp til innhold

Norddalsbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norddalsbrua
Typejernbanebro, stålbru
StedNarvik
Åpnet1902
StrekningOfotbanen
Kart
Norddalsbrua
68°25′40″N 17°59′59″Ø

Persontog passerer over Norddalsbrua høsten 1988, siste år før brua ble tatt ut av bruk.
Gamle Norddalsbrua (180 m), erstattet av en mindre bro i 1988
Norddalsbrua sett fra tunneltaket på østsiden av brua

Norddalsbrua, tidligere Nordalsenden bro, er ei jernbanebru av stål over Norddalen øst for Narvik i Nordland. Brua ble tatt i bruk da Ofotbanen ble åpnet i 1902, og var i bruk fram til 1988, da jernbanen ble lagt om i Norddalen. Brua er 180 meter lang. Største høyde over dalbunnen er 40 meter.

Brua ble konstruert i Tyskland og fraktet i deler til Norddalen. Der ble den montert på bare 4 1/2 måned. Den ble bygd fordi Forsvaret krevde at det skulle være minst ei større bru på banen, som skulle kunne sprenges om landet ble invadert av fiendtlige styrker.

Under nøytralitetsvakten i 1939 ble det murt skytestillinger (blokkhus) på vestsiden av Nordalen med skuddvidde mot broen.

Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940 (slaget om Narvik), unnslapp 200 norske soldater ut fra Narvik langs jernbanelinja, og la seg i stilling ved Nordalsbrua og (gamle) Bjørnfjell stasjon. Den 14. april ble det gitt ordre til at de norske styrkene skulle sprenge brua. Men minekamrene på brua viste seg å være frosset, slik at sprengningen måtte gjøres med frittliggende ladning av skytebomull. De norske styrkene manglet sprengstoff for å ødelegge den helt, og forsøk på å få sprengstoff fra Sverige ble avslått av den svenske øverstkommanderende.[1] Men brua fikk bare mindre skader, og tyskerne reparerte den senere i løpet av relativt kort tid.[2] Allerede den 4. mai kunne tyskerne ta den nyreparerte brua i bruk.

Senere ble Norddalsbrua forsterket til å tåle 25 tonns akseltrykk, og den ble reparert etter en avsporing i 1975. Da det ble snakk om å skifte ut brua på grunn av alderen, ble det i stedet bestemt å legge om jernbanen. Banen ble bygd et stykke videre opp Norddalen. Den nye traséen ble åpnet i 1988.[3] Norddalsbrua er imidlertid bevart. Omkring 1 000 000 000 tonn malm ble transportert over brua mens den var i bruk.[4]

Modeller av Norddalsbrua står på Ofoten Museum og Norsk jernbanemuseum.

I filmen Kampen om Narvik fra 2022 fremstilles det som om den mislykkede sprengningen av brua foregikk samtidig med trefninger mellom tyske og norske styrker på broa.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Sandvik, Trygve (1965). Krigen i Norge 1940. Gyldendal. s. 171. 
  2. ^ Kampene i Narvik-området Arkivert 25. januar 2007 hos Wayback Machine.
  3. ^ Ofotbanen, Narvik – Riksgränsen
  4. ^ Agge Theander (1996): I rallarnes spor. En beskrivelse av Malmbanens historie, delen Kiruna - Narvik. Narvik: Ofoten musuem.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]