Hopp til innhold

Norbulingka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norbulingka

Norbulingka (tibetansk: ནོར་བུ་གླིང་ཀ་; Wylie: Nor-bu-gling-ka; betyr Juvelparken, der juvelen viser til Dalai Lama. er en park med flere palasser, beliggenden i Lhasa i Tibet. Palasset tjente som Dalai Lamas sommerresidens fra 1780-tallet frem til 1959, da den fjortende Dalai Lama flyktet til India.

Parken ble påbegynt i 1755 av Kelzang Gyatso, den syvende Dalai Lama, mens palasset og parken ble avsluttet under hans etterfølger Jamphel Gyatso i 1783. Den trettende Dalai Lama bygde tre nye palass i parkens nordøstre hjørne, og under den fjertonde Dalai Lama kom «det nye palass» (Takten Migyü Potrang) mellom 1954 og 1959.

Den østerrikske eventyreren Heinrich Harrer hjalp den fjortende Dalai Lama med å åpne en liten kinematograf i palasset i 1940-årene.

Under det tibetanske opprør i 1959 ble palasset utsatt for bombardement fra Folkets frigjøringshær, noe som tvang den fjortende Dalai Lama til å flykte til India.

I dag er Norbunlingka en favorittdestinasjon for tradisjonelle tibetanske pikniker (lingka). Under den syvende måned hvert år samles tibetanere i parken for å feire yoghurt-festivalen (shötun).

I 1994 utropte Unesco Norbulingka som verdensarv sammen med Potalapalasset.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]